JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i private sykehjem: To NHO-streiker i gang fra midnatt

Etter at meklingen for private sykhjem ikke førte fram tirsdag kveld har Fagforbundet og NHO nå to streiker gående samtidig.

Leif Martin Kirknes

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet mente de hadde en løsning som kunne stanset den pågående streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager med NHO-avtaler og samtidig avverget streik i private sykehjem og hos selskaper som leverer hjemmebaserte tjenester.

– Mente vi hadde et helhetlig forslag

Det sa NHO nei til, ifølge Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

– Vi foreslo å drøfte et helhetlig forslag som vi mente ville avsluttet den pågående streiken i område og avverget en ny konflikt. Selv om vi ikke kan si noe om meklingen mener Fagforbundet og FO at disse to oppgjørene er knyttet sammen. Vi mente vi hadde en løsning som kunne brakt begge oppgjørene i havn, men Det sa NHO, NHO Abelia og NHO Service nei til å snakke med oss om selv om vi fortsatt hadde tid innenfor meklingsfristen, sa Green Nilsen til Fagforbundets nettside tirsdag kveld.

– Vi mente vi hadde en løsning som kunne brakt begge oppgjørene i havn, men Det sa NHOnei til å snakke med oss om selv om vi hadde tid innenfor meklingsfristen, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

– Vi mente vi hadde en løsning som kunne brakt begge oppgjørene i havn, men Det sa NHOnei til å snakke med oss om selv om vi hadde tid innenfor meklingsfristen, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

15 medlemmer i streik

Dermed er 15 medlemmer ved Doro Care i Oslo, Ecura hjemmetjeneste og BPA i Oslo, Kastvollen opptreningssenter på Inderøya, Norlandia hjemmesykepleie i Oslo, Villa Skaar på Sylling, Kantarellen rehabiliteringssenter i Oslo og Risenga bo- og omsorgssenter i Asker tatt ut i streik.

– Jeg synes det er meget spesielt at NHO ikke en gang ville snakke med mekler om noe som kunne ha stanset en pågående streik i området som det nå er streik i, jeg mener det er respektløst overfor de som er rammet av en streik og overfor meklingsinstituttet, sier Anne Green Nilsen.

NHO: – Vi har strukket oss langt

– Vi har strukket oss langt, men klarte dessverre ikke å unngå konflikt, sier Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Pleie- og omsorgsoverenskomsten omfatter ansatte i privat pleie- og omsorg, som helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, sykepleiere, helsesekretærer, hjelpepleiere, hjemmehjelpere, assistenter, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, kokker, renholdere og byggdriftere.

Lave minstelønnssatser

– Hovedutfordringen i dette tariffområdet er at mange som jobber der har svært lave minstelønnssatser. Vi krevde at våre medlemmer skulle få en lønn som er sammenliknbar med tilsvarende yrker i offentlig sektor.

– I fjor ble sykepleierne løftet opp på nivå med offentlig ansatte i sykehusene, men de andre yrkesgruppene – også de med tilsvarende høyskoleutdanning – ble fortsatt hengende etter.

Dette mener Fagforbundet og FO er uakseptabel forskjellsbehandling, og hovedkravet er å løfte også de andre yrkesgruppene opp på nivå med andre avtaler, sier Anne Green Nilsen.

Annonse
Annonse