JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV mener kompensasjonsordningen har vært en fiasko – nå krever de endringer

Kompensasjonsordningen for næringslivet er en fiasko, mener SV – som krever at regjeringen legger inn begrensninger på utbytte.
Ordningen har vært en fiasko på mange vis, mener SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Ordningen har vært en fiasko på mange vis, mener SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Marius Nyheim Kristoffersen / SV (pressefoto)

– Å hindre at fellesskapets midler havner i private lommer mener vi er en selvfølge, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Regjeringen vil gjeninnføre den samme kompensasjonsordningen for næringslivet som Solberg-regjeringen skrudde sammen da Norge stengte ned i fjor.

Men regjeringen må ha Stortingets støtte, noe som i praksis betyr at de må bli enige med SV.

– Dette blir det forhandlinger om. Det er ingen som har flertall per nå for noen ordningen, og ifølge budsjettavtalen må regjeringen og SV bli enige. Så da tar vi det derfra, sier Fylkesnes til NTB.

Koronatiltak: Regjeringen beholder krisepakker fram til sommeren 2022

Fiasko

Ordningen har vært en fiasko på mange vis, slo Fylkesnes fast på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

– Det er en skandale at halvparten av bedriftene som mottok krisestøtte, har tatt ut mer i utbytte i kriseåret 2020 enn de gjorde før pandemien kom, slo han fast.

Det har ikke skortet på advarsler, men derimot en mangel på vilje til å ramme inn ordningen slik at støttemidler ikke kan tas ut som utbytte, mener han.

SV forventer nå at Støre-regjeringen tenker annerledes enn sine forgjengere.

– Men vi er kritisk til hele ordningen. Heller lønnsstøtte enn kompensasjonsordning er beskjeden fra oss, sier Fylkesnes.

På gli?

Det kan ikke Senterpartiets Geir Pollestad, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, love.

– Det aller viktigste for oss nå er å få gjeninnført kompensasjonsordningen, slo han fast på Politisk kvarter.

Men samtidig sender han et signal om at regjeringen kan være på gli når det gjelder å justere ordningen.

– Dette har vært en ordning som har sikret mange bedrifter og reddet mange arbeidsplasser. Men framover må vi jo se på hvordan vi best mulig kan sørge for at pengene går til dette og ikke til utbytte, sier han.

LO-skepsis

Også LO er skeptisk til kompensasjonsordningen i dens nåværende form.

Regjeringen må legge inn avgrensninger på utbytte og bonus, også for utenlandske eiere, sier LO-leder Peggy Følsvik Hessen til Klassekampen.

Annonse
Annonse