JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SV tror mange vil merke det hardt økonomisk, når barna må holdes hjemme omtrent ved det minste snufs.

SV tror mange vil merke det hardt økonomisk, når barna må holdes hjemme omtrent ved det minste snufs.

colourbox.com

Omsorgsdager og korona:

SV vil ha flere sykt barn-dager i forbindelse med lokale koronautbrudd

Etter en nullstilling av omsorgsdager i sommer har foreldre nå en full årskvote til bruk i siste halvår av 2020. Det er ikke nok, mener SV.19.08.2020
15:15
20.08.2020 14:33

aurora@lomedia.no

Som forelder har du krav på et visst antall omsorgsdager per år for å kunne være hjemme fra jobben med syke barn. Normalt har du ti dager når du har ett eller to barn. Dette øker til 15 dager når du har tre eller flere barn under 12 år. Er du alene med omsorgen, dobles antall dager.

I mars, etter at regjeringen stengte skoler og barnehager for å begrense spredningen av koronaviruset, ble foreldre tildelt dobbelt så mange dager med omsorgspenger som normalt.

Nye regler gjør at alle går tilbake til vanlig antall omsorgsdager. Samtidig er tellingen nullstilt og startet på nytt fra 1. juli.

Det betyr at du som forelder fra denne datoen og ut året har like mange «sykt barn-dager» som du normalt ville hatt til et helt kalenderår.

SV-politiker Freddy André Øvstegård frykter likevel at foreldre ikke nødvendigvis er godt nok rustet med omsorgsdager til å møte koronahøsten.

– Det var helt nødvendig å nullstille omsorgsdagene nasjonalt etter den nasjonale nedstengingen. Nå går vi derimot mot lokale utbrudd med lokale nedstenginger, da trenger vi lokale hjelpetiltak, sier Øvstegård til FriFagbevegelse.

– Vi skal følge helsemyndighetenes anbefalinger og ivareta et godt smittevern, men da må foreldre kunne være hjemme med barn uten at de blir økonomisk rammet, sier SV-politiker Freddy André Øvstegård.

– Vi skal følge helsemyndighetenes anbefalinger og ivareta et godt smittevern, men da må foreldre kunne være hjemme med barn uten at de blir økonomisk rammet, sier SV-politiker Freddy André Øvstegård.

SV

Lokal stenging vil spise av omsorgsdagene

SV-politikeren fra Østfold som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener regjeringen må åpne for at det lokalt gis flere omsorgsdager når det gjennomføres lokale nedstengninger og smitteverntiltak, som gir økt behov for å holde barna hjemme.

– For eksempel i Indre Østfold stengte de nylig SFO og barnehager i en uke. Et slikt grep vil spise av omsorgsdagene til foreldre i området, sier han.

«Vil regjeringen sørge for at familier i slike tilfeller også får flere omsorgsdager, samt vurdere å utvide antall omsorgsdager slik det er mulig for foreldre å holde barna hjemme ved også mindre tegn på sykdom?», spør SV-politikeren i et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Regjeringen må gi kommunene mulighet til å komme med lokal hjelp i form av flere omsorgsdager når lokal nedstengning er nødvendig. Det er slik vi kom gjennom det med nasjonale ordninger i våres, og den delen av dugnaden må ta ha med oss inn i høsten med lokale utbrudd og tiltak, sier Øvstegård.

– Hva frykter du vil skje hvis regjeringen ikke sørger for flere omsorgsdager?

– Jeg frykter at foreldre og familier vil bli økonomisk rammet av at de må være hjemme på grunn av godt smittevern. Og jeg frykter at kommuner får høyere terskel for å gjøre nødvendige lokale tiltak, fordi de vet at det vil ramme familier så hardt.

Han legger til at dette med økt behov for omsorgsdager ikke bare er en problemstilling ved lokale utbrudd.

– Helsemyndighet sier at barn skal holdes hjemme også hvis de er småsyke og snufsete. Det vil skje overalt, og dette vil også spise av omsorgsdagene. Vi skal følge helsemyndighetenes anbefalinger og ivareta et godt smittevern, men da må foreldre kunne være hjemme med barn uten at de blir økonomisk rammet, sier SV-politikeren.

Skolenes Landsforbund krever ny gjennomgang av smittevernveilederne

FHI: – Kan bli behov for flere dager

Også Folkehelseinstituttet mener det kan bli behov for flere omsorgsdager i dagens situasjon.

I sin risikorapport fra 14. august skriver FHI: «Det bør vurderes å utvide antallet omsorgsdager for foreldre slik at de faktisk kan være hjemme med syke barn nå som barnehager og skoler vil ha lavere terskel for å utestenge barn.»

Overlege ved FHI og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl mener det kan hende en helårskvote er nok, men at dette må vurderes utover høsten.

– Det kan bli behov for flere dager. Det kan ikke være slik at foreldre er tom for omsorgsdager og derfor må sende barn i barnehage og skole. Det er viktig at de kan være hjemme også med milde symptomer, sa hun til VG tirsdag.

Ap: – Må være et ansvar som regjeringen sitter med

Rigmor Aasrud, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Arbeiderpartiet, forventer at regjeringen vil vurdere situasjonen og sørge for at folk ikke kommer dårlig ut av det dersom kommunen de bor i må gjennomføre stengning av skole og barnehage lokalt.

– Det viktigste nå er å jobbe for å unngå at man må stenge ned, sier Ap-politikeren til FriFagbevegelse.

Hun viser til at nullstillingen fra 1. juli betyr at et foreldrepar med ett eller to barn har 20 omsorgsdager å ta av ut året.

– Altså er det rom for fire uker med karantene eller stengte skoler og barnehager. Men barn kan jo selvsagt være syke av andre grunner på toppen av dette, sier Aasrud.

Hun er ikke overbevist om at det er en god idé at lokale myndigheter skal kunne gjøre bestemmelser angående omsorgsdager, slik SV-politiker Øvstegård foreslår.

– Du kan bo et sted og jobbe et annet sted, så det vil være mange vanskelige vurderinger knyttet til dette. Det må være et ansvar som regjeringen sitter med, sier Aasrud og legger til at hun forventer at regjeringen hører på faglige råd.

Isaksen: – Følger med på situasjonen

Arbeids- og sosialministeren har foreløpig ikke svart på spørsmålet fra Øvstegård. Tirsdag forklarte han overfor VG at omsorgsdagene ble nullstilt nettopp fordi smittesituasjonen er utfordrende i tiden framover.

– Da er det fornuftig å ta høyde for at behovet for fravær vil kunne være høyere enn i et normalår. Regjeringen følger for øvrig nøye med på situasjonen og vurderer behovet for tiltak fortløpende, sa Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Hva gjør jeg hvis jeg har brukt opp omsorgsdagene mine?

Noen situasjoner gjør at du kan søke om ekstra dager.

Når du ikke har flere omsorgsdager igjen, må du gjøre en avtale med arbeidsgiveren din. Det er opp til arbeidsgiver om du for eksempel kan få velferdspermisjon, ta ut ferie, avspassere, eller om det finnes andre muligheter.

Hvis du må være hjemme med barn pga. særlige smittevernhensyn, og du har bekreftelse på det fra lege, kan du bruke omsorgsdager også etter at du har brukt opp dagene dine. Dette gjelder til og med 31. desember 2020.

Omsorgspenger i 2020

Reglene for omsorgspenger har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Her er en oversikt over de ulike periodene:

Fra og med 1. januar til og med 12. mars 2020 er det vanlige regler:

• Som selvstendig næringsdrivende eller frilansere må du selv dekke de 10 første dagene før du kan få utbetaling fra NAV.

Fra og med 13. mars til og med 30. juni 2020 gjelder følgende:

• Antall omsorgsdager er doblet.

• Som selvstendig næringsdrivende eller frilansere må du selv kun dekke de 3 første dagene før du kan få utbetaling fra NAV.

Fra og med 1. juli 2020 gjelder disse reglene:

• Alle går tilbake til vanlig antall dager og starter på nytt med disse fra 1. juli 2020. Dette gjelder uavhengig av om du har brukt omsorgsdager tidligere i år eller ei.

• De doble dagene som tidligere i år ble gitt på grunn av koronasituasjonen faller bort fra 30. juni 2020.

• Overførte omsorgsdager på grunn av stengt barnehage/skole annulleres.

• Som selvstendig næringsdrivende eller frilanser må du igjen dekke totalt 10 dager før du kan få utbetaling fra NAV. Dager du allerede har dekket selv i år telles med i de 10 dagene.

Dette er uendret og gjelder fortsatt:

• Vedtak om ekstra dager fordi du for eksempel har et kronisk sykt barn

• Rett til å bruke omsorgsdager ved særlige smittevernhensyn

• Omsorgsdager du har delt eller fått etter vanlig regelverk beholdes

• Mulighet til å overføre dager til en annen omsorgsperson fordi barnehage eller skole har vært eller er stengt på grunn av koronaviruset

Kilde: NAV

Smittevernveilederne for barnehager og skoler ble i slutten av juni oppdatert med følgende presiseringer:

• Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen eller på skolen. Ansatte skal holde seg hjemme til de er symptomfrie, mens barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god.

• Alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon skal sendes hjem og holdes hjemme inntil tilstanden er avklart.

• Barnehagebarn, elever og ansatte må ikke lenger være hjemme til de har hatt én symptomfri dag etter luftveisinfeksjon. Det holder at allmenntilstanden er god hos barn og elever, og at ansatte ikke lenger har symptomer.

• Noen barn, særlig de under 10 år, kan ha restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon som for eksempel rennende nese (uavhengig av farge på nesesekret) eller sporadisk hoste. Disse barna kan komme i barnehagen eller på skolen dersom allmenntilstanden er god og barnet er tilbake i sin vanlige form.

Kilde: FHI/Utdanningsdirektoratet

19.08.2020
15:15
20.08.2020 14:33Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

André Kjernsli

Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt

KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).

KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).

Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

Jan-Erik Østlie

Her kan det bli streik i staten om to uker

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Kommentar

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden


Flere saker