JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO starter mediehus

Svensk LO gjør som den norske: samler sine fagbladressurser under ett tak.
Tre av fagbladene den svenske LO-familien.

Tre av fagbladene den svenske LO-familien.

Ole Palmstrøm

hanne@lomedia.no

Daglig leder i norske LO Media, Tore Ryssdalsnes, gratulerer svensk LO med vedtaket i dag, som innebærer å etablere et mediehus der de LO-forbundene som ønsker skal kunne samle sine fagblader.

Ifølge en pressemelding fra svensk LO er tanken med ett felles mediehus, med selvstendige redaksjoner, men felles ledelse og støttefunksjoner, å konsentrere ressursene og samtidig garantere at fagbladene beholder sin profil og egenart.

Utvikling

– Ved å samle flere fagblader under samme tak, både med felles lokaler og administrative funksjoner, håper vi at vi kan skape bedre muligheter til å utvikle bladene enn hva hvert enkelt blad kan gjøre i dag, spesielt på det digitale området, sier LOs første nestleder Tobias Baudin.

De peker på stordriftsfordeler som felles forhandlinger om trykking, papir og distribusjon, som vil gi lavere kostnader for bladene. Ett felles mediehus åpner også for et nærmere samarbeid mellom redaksjonene, noe som gjør det mulig å få til en mer kraftfull arbeidsmarkedsjournalistikk og opnionsdannelse, samt økt effektivitet ved at innkjøp gjøres samlet og ressursene deles.

Nå fortsetter prosessen mot ett mediehus ved at eierne av fagbladene tar sine egne avgjørelser om de skal delta eller ikke. De sju fagbladene som har vært med på prosjektet er Arbetet, Byggnadsarbetaren, Dagens Arbete, Fastighetsfolket, Handelsnytt, Kommunalarbetaren og Sekotidningen. Det vil også være mulig for flere fagblader innen LO til å slutte seg til etter hvert.

Gjenbruk

Delegasjoner fra de svenske bladene har vært på besøk i LO Media og luktet på stiftelsesmodellen her. Tore Ryssdalsnes påpeker at de norske LO-fagbladene har vært gjennom en kraftig profesjonalisering i de årene samarbeidet er blitt tettere og tettere. Fra 2009 ble de aller fleste fagbladene i privat og statlig sektor samlet i LO Media. Det samarbeides også tett med Fagbladet som utgis av Fagforbundet.

– En viktig nøkkel til at vi har fått det så bra til, er «fri-flyt-avtalen» som sikrer at alt redaksjonelt stoff kan gjenbrukes i de andre bladene og nettutgavene, påpeker Ryssdalsnes.

Annonse
Annonse