JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for lønn

SV-lederen: Politikerne kunne ikke hindret storstreiken

Fullstendig skivebom, svarer Rødt og Frp.
Kirsti Bergstø støtter streiken full ut, men vil ikke mene noe om kravene.

Kirsti Bergstø støtter streiken full ut, men vil ikke mene noe om kravene.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Kirsti Bergstø går i et Facebook-innlegg i rette med de som legger ansvaret for den pågående streiken over på regjeringen.

– Det er synd at enkelte politiske partier tar fokus vekk fra partene i konflikten ved å peke på regjeringen. Når folk roper på politisk innblanding, er det et angrep på arbeidslivets spilleregler, mener SV-lederen.

Frp og Rødt

Partiene hun sikter til, står på hver sin side av den politiske skalaen.

Frp-leder Sylvi Listhaug har uttalt at regjeringen kunne unngått streiken «ved å gi folket mer av de høye ekstrainntektene staten har hatt».

Rødts arbeidspolitiske talsperson, Mimir Kristjansson, sa til Nettavisen at regjeringen burde ha gjort mer for å hjelpe både vanlige folk og bedrifter med strømregninga.

– Da hadde sjansen for konflikten sunket kraftig, uttalte han.

Kirsti Bergstø støtter streiken full ut, men vil ikke mene noe om kravene.

– Lønna avgjøres av partene, ikke folkevalgte. Slik skal det være. Derfor synes jeg det er synd at partier som Rødt og Frp tar fokus vekk fra partene ved å peke på regjeringen, skriver hun på Facebook.

Er klassekamp

Hun viser blant annet til forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, som snakker om klassekamp, retter kritikk mot arbeidsgiversiden og høye lederlønninger, og tar til orde for omfordeling av verdier.

– Da er det merkelig at partier, særlig på venstresida, heller snakker om statlig utdeling av verdier. Det bidrar ikke til å plassere ansvaret der det faktisk hører hjemme, mener Bergstø.

Hun viser til at den kollektive forhandlingsretten og streikerett nettopp gjør det mulig for partene i arbeidslivet å dele på makt og penger, og at dette er et av vårt demokratiske samfunns viktigste kjennetegn.

– Det må hegnes om. Når folk roper på politisk innblanding, er det et angrep på arbeidslivets spilleregler, hevder Bergstø.

Hun kommer også med et stikk til media.

– Når media er mest opptatt av hvordan du og jeg kan rammes, vil hun minne om at dette er en kamp og konflikt som har ført til mindre forskjeller og sterkere fellesskap.

Rødt stusser på utspillet

Mímir Kristjánsson slår kraftig tilbake:

– Dette er ikke en streik mot Støre og regjeringen, men mot kapitaleierne og NHO. Rødt har vært klokkeklare på dette hele veien, sier han til FriFagbevegelse.

– Rødt har heller aldri etterlyst at regjeringen på noen måte skal blande seg inn i konflikten som nå pågår. Men vi har tillatt oss å minne om at en del av bakteppet her er priskrisen vi står oppi, og ikke minst en forfeilet kraftpolitikk som har gitt folk og bedrifter mangedoblede strømregninger. Det må være lov å si uten at man blir beskyldt for å ta fokus bort fra det denne streiken handler om, legger han til.

– Fullstendig skivebom

Frp-leder Sylvi Listhaug kaller det en fullstendig skivebom fra Kirsti Bergstø.

– Frp er tydelige på at de streikende selvsagt skal ha rett til det, og at det er opp til partene å komme fram til en enighet. Jeg har påpekt at det ikke bør komme som noen overraskelse på regjeringen at det blir streik i en tid der folk opplever redusert kjøpekraft på Arbeiderpartiet og Senterpartiets vakt, sier hun til FriFagbevegelse.

I stedet for å angripe Frp anbefaler hun Bergstø å bruke tiden på å rette opp egen politikk.

– Og legge press på sine samarbeidspartnere i regjering, som så langt virker mer opptatt av å gjøre staten rikere enn å sørge for at vanlige folk får mer å rutte med, sier Listhaug.  

Warning
Annonse
Annonse