JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Sykelønn-forslaget fra Venstre får unge tillitsvalgte til å reagere: – Ikke akkurat det vi trenger i dag

Ungdomstillitsvalgte i LO raser mot at rettigheter i arbeidslivet står på spill, men berømmer ærligheten til Venstre.
Kutt i sykelønna kan bli en realitet om Venstre får det som de vil.

Kutt i sykelønna kan bli en realitet om Venstre får det som de vil.

Gorm Kallestad / NTB

helge@lomedia.no

Den siste tiden har diskusjonen om sykelønnsordningen blusset opp igjen. Venstre vil ha med Høyre og Fremskrittspartiet på kutt i sykelønnsordningen.

Det har fått fire ungdomstillitsvalgte i LO og AUF-leder Astrid Hoem til å reagere kraftig.

Frata rettigheter

Leder for HK Ung, Henrik Drivenes, mener det er bra at høyresiden er ærlige på at de vil frata folk rettigheter.

Henrik Drivenes, HK Ung.

Henrik Drivenes, HK Ung.

Pressefoto

– Men det er ikke akkurat det ungdommen trenger i dag. Tvert i mot, sier han til FriFagbevegelse.

– Vi trenger mer framtidshåp og bedre utsikter, ikke kutt i sykelønnsordningen. Å måtte betale for å være syke, er egentlig helt latterlig. Det vil også innebære en enorm forskjellsbehandling av arbeidstakere, sier Henrik Drivenes.

– De som kan ta hjemmekontor blir ikke rammet, mens de som ikke kan jobbe hjemmefra må betale dersom en blir syk, legger han til.

Større forskjeller

Jeanette Lea Romslo, leder av Fagforbundet Ung, frykter et samfunn med større forskjeller og et mindre inkluderende arbeidsliv, dersom høyrekreftene får gjennomslag for å stramme inn sykelønnsordningen.

Jeanette Lea Romslo, Fagforbundet Ung.

Jeanette Lea Romslo, Fagforbundet Ung.

Pressefoto

– Fellesnevner for angrepene på sykelønnsordningen er mistenkeliggjøring av de som er syke og troen på at sanksjoner vil disiplinere folk fra å være borte fra jobben, sier hun til FriFagbevegelse.

Romslo mener sykelønnsordningen er et kjerneelement i den norske velferdsstaten.

– Full lønn under sykdom handler om trygghet for inntekt, og trygghet for å kunne betjene lån og forsørge familien sin. Å stramme inn sykelønnsordningen vil bare forsterke de sosiale helseforskjellene i samfunnet og ha uheldige fordelingsmessige konsekvenser, mener hun.

Må se utfordringene

John Magne Pedersen Tangen, leder av NTL Ung, registrerer at borgerlig side i politikken nok en gang angriper velferdsordninger på overflaten, uten å se på de bakenforliggende utfordringene.

Jon Magne Pedersen Tangen, NTL Ung.

Jon Magne Pedersen Tangen, NTL Ung.

Pressefoto

– Spørsmålet handler mer om hva som er galt med arbeidslivet og hvilke tiltak som kan gjøre at flere står i arbeid, sier han til FriFagbevegelse.

– Bare det å anta at noen heller vil sitte hjemme på ytelser, enn å jobbe, sier mye om menneskesynet til Venstre og for så vidt de andre borgerlige partiene, mener han.

Helt feil retning

Ungdomsleder i Fellesforbundet, Caroline Iglebæk, mener kutt i sykelønnsordningen er helt feil retning å starte i.

Caroline Iglebæk, ungdomsleder Fellesforbundet.

Caroline Iglebæk, ungdomsleder Fellesforbundet.

Pressefoto

– At Norge har verdens beste sykelønnsordning, skal ikke være et kort man kan bruke for at vi kollektivt skal få det verre som befolkning. Nordmenn er ikke kollektivt late og utnytter systemene. Å påstå det er både ufint og en hån mot mennesker som trenger sykelønnsordningen, mener hun.

AUF berømmer ungdomslederne

Leder i AUF, Astrid Hoem, berømmer de ungdomstillitsvalgte i LO for å reagere mot forslaget fra Venstre. Hun mener denne saken burde vært lagt død etter pandemien.

Astrid Hoem, leder AUF.

Astrid Hoem, leder AUF.

Pressefoto

– Det siste unge i dag trenger er omkamper om velferdsordninger man har kjempet fram tidligere. Sykelønnsordningen er et sikkerhetsnett for alle, og gir en trygghet for at man kan være hjemme hvis man er syk. Slik må det være, sier Astrid Hoem til FriFagbevegelse.

– At dette kommer opp igjen nok en gang, tyder på at borgerlig side er seg selv lik. Angrepene på velferdsordninger handler ikke om å gjøre folk sine liv bedre, men viser ideologiske skylapper om at sterke velferdsordninger ikke lønner seg. De bryr seg ikke om vanlige folk sine arbeidsvilkår, mener AUF-lederen.

Warning
Annonse
Annonse