JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taper mot svart arbeid

En av tre bedrifter i byggenæringen sier de har tapt oppdrag til det svarte markedet det siste året.
Malere er blant yrkesgrunnene som er i ferd med å bli skviset ut av privatmakredet av svart arbeid. (Illustrasjonsbilde)

Malere er blant yrkesgrunnene som er i ferd med å bli skviset ut av privatmakredet av svart arbeid. (Illustrasjonsbilde)

Sissel M. Rasmussen

einar.fjellvik@lomedia.no

Det er et av resultatene av en rundspørring blant medlemsbedriftene Byggenæringens landsforening (BNL).

–  Utviklingen har gått fort, og situasjonen er alvorlig i enkelte markeder og bransjer. Nå gjelder det å få på plass virkemidler som er kraftfulle nok til at vi kan snu utviklingen, sier administrerende direktør Jon Sandnes i NBL.

Ifølge undersøkelsen er det særlig bedrifter som tar oppdrag i privatmarkedet som er utsatt, og malere. Murere, anleggsgartnere og byggmestre som er de yrkesgruppene som er mest utsatt for useriøs konkurranse.

BNL-direktøren setter sin lit til at regjeringen har satt i gang å utrede innføring av ROT-fradrag. Det vil si at man får skattefradrag for arbeidskostnadene hvis man bruker hvite håndverkertjenester ved rehabilitering, oppussing eller påbygg på egen bolig. I Sverige har ROT-fradrag eksistert siden 2008, og ordningen hevdes å ha vært en suksess i kampen mot svart arbeid.

Annonse
Annonse