JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffstridig pensjonskutt

Archer Norge har vedtatt å forandre pensjonsordningen for 50 landansatte til en dårligere midt i avtaleperioden. Vedtaket er tariffstridig, ifølge Industri Energi.

nina.sandaas@lomedia.no

I dag har de rundt 50 landansatte en ytelsesbasert pensjonsordning som sikrer 66 prosent pensjon ved fylte 67 år. Dette er hjemlet i de ansattes tariffavtale.

Diktat

Uten reelle forhandlinger med de tillitsvalgte har styret i Archer Norge vedtatt å overføre de landansatte til en såkalt innskuddsbasert pensjonsordning. Dette framkommer i en pressemelding fra Industri Energi, forbundet der de ansatte er organisert.

Industri Energi-tillitsvalgt Oddvin Andreassen stemte imot pensjonskuttet i styret og reagerer på behandlingen av de ansatte.

- At Archer ensidig endrer pensjonsordningen for de landansatte uten reelle forhandlinger med tillitsvalgte midt i en avtaleperiode reagerer vi meget sterkt på. Dyktige mennesker vil ikke arbeide i Archer når de opplever å få diktater tredd nedover hodene sine. Dette skaper uforutsigbarhet og usikkerhet om fremtidige pensjonsutbetalinger, sier Oddvin Andreassen, klubbleder for Industri Energi i Archer.

Pensjonstap

- Det er for det første tariffstridig å gjennomføre slike endringer midt i en avtaleperiode. For det andre så vil ansatte som nå tvangsflyttes til innskuddsordning tape i sine fremtidige pensjonsutbetalinger, sier Andreassen. Archer har tilbudt lønnskompensasjon, men Andreassen avviser at dette veier opp for det fremtidige pensjonstapet.

- Vi vil ikke ha lønnskompensasjon som et slags plaster på såret. Vi vil beholde forutsigbarheten og tryggheten i vår avtalte pensjonsordning, sier Andreassen. ¨

Han mener alle som rammes av endringen trolig vil tape den dagen de skal ut i pensjon. Archer gjør dette for å spare penger, ellers ville de ikke ha gjennomført pensjonskuttet. Hva vil være det neste de finner på, når de ikke har respekt for inngåtte avtaler og sine ansattes pensjonsplaner, spør Andreassen.

Avtalebrudd

Gro Losvik, forbundssekretær i Industri Energi som forvalter den sentrale avtalen som berører de ansatte i Archer, reagerer med vantro på de ensidige pensjonsendringene selskapet nå har vedtatt.

-Slike ensidige diktater er å holde ansatte, inngåtte avtaler og reglene i arbeidslivet for narr. Dette vil ramme dyktige og erfarne ansatte som har viet årevis innsats til Archer. Bedriften vil ikke få noe godt omdømme som en forutsigbar og seriøs bedrift å arbeide i, sier Losvik

Hun varsler at forbundet vil følge opp saken som tariffstridig adferd og avtalebrudd.

-Reglene sier at det skal forhandles om partene er uenige. Her har styret i Archer bestemt mot klubbens vilje. Hvis vi i ikke kommer til enighet i forhandlingsmøte med Rederiforbundet, der Archer Norge er medlem, havner denne saken i Arbeidsretten, sier Losvik til frifagbevegelse.no.

Warning
Annonse
Annonse