JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hurdalsplattformen:

To vesentlige ting mangler i regjeringsplattformen, mener SV og Rødt

SV vil bidra med mer kraftfull politikk for rettferdig fordeling og miljø hvis regjeringen kommer for å forhandle. Og Rødt har mange forslag de vil komme med.
MYE BRA, MEN IKKE NOK: Politikken i Hurdalsplattformen er for svak på klima og forskjeller, mener partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt) og Audun Lysbakken (SV). ARKIVFOTO

MYE BRA, MEN IKKE NOK: Politikken i Hurdalsplattformen er for svak på klima og forskjeller, mener partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt) og Audun Lysbakken (SV). ARKIVFOTO

Ola Tømmerås

helge@lomedia.no

SV-leder Audun Lysbakken mener det er for mye grått og for lite rødt og grønt i Hurdalsplattformen.

Hen mener det er en rekke tiltak i plattformen som bygger på enighet mellom SV, Ap og Sp i Stortinget i forrige periode.

Han synes blant annet det er positivt at regjeringen vil følge opp rødgrønn enighet om saker som etablering av et klimabudsjett, utfasing av kommersielle aktører i barnevernet, reduksjon av barnehagepris, heltid i arbeidslivet, innføring av skolemat, stopp i avskilting av erfarne lærere, Høgskolen i Nesna, Nord-Norge-banen, skroting av au pair-ordningen, samtykkelov, kollektiv søksmålsrett, dobling av fagforeningsfradraget og stans i rasering av taxinæringen.

– SV er klar til å danne flertall i Stortinget for saker som disse, melder Lysbakken.

Men samtidig mener han det mangler to vesentlige ting.

Forskjeller og miljø

– Velgernes to viktigste saker ved dette valget var forskjells-Norge og miljø. Om regjeringen ikke leverer kraftfull forandring på disse to, vil hundretusener av rødgrønne velgere bli skuffet. Denne plattformen er altfor svak, både når det gjelder ulikhet i makt og rikdom og klima og natur, sier Audun Lysbakken.

– Uten vilje til langt kraftigere skatteøkninger for de rike og mer å leve av for folk med lite, vil forskjellene ikke gå ned. Og når regjeringen legger opp til å videreføre størsteparten av Høyres skattekutt, blir det ikke penger til nye velferdsreformer og god nok kommuneøkonomi. SV vil prioritere gratis SFO for alle trinn og tannhelsereform. Vi er bekymret over at plattformen ikke legger opp til å reversere mer av Høyre-regjeringens brutale usosiale kutt mot fattige og syke, og at det ikke varsles omfordeling av fiskekvotene, legger han til.

Tannhelse og olje

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener plattformen har mange gode intensjoner.

Men mener samtidig at det trengs mer for å skape vei i vellinga.

– Rødt står klare med forslagene som trengs for å ta Norge i riktig retning, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

– Først og fremst markerer denne plattformen at høyresiden er ute av regjering, og det er bra. På flere punkter står Rødt klare til å sikre flertall for ny politikk: Innføre feriepenger for arbeidsledige, fjerne avgiftsfritaket for dyre elbiler, reversere taxifrislippet og doble fagforeningsfradraget, sier Bjørnar Moxnes.

Han mener likevel det blir for tannløst på tannhelse.

– Og regjeringa beholder smålige kutt, som barnetillegget for de uføre og at familier med sosialhjelp ikke får barnetrygd. Det er også skuffende at regjeringa legger opp til å lete etter ny olje mens vi allerede har funnet mer enn hva klimaet tåler og det blinker kode rød for menneskeheten, mener Bjørnar Moxnes.

Warning
Annonse
Annonse