JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transport ber NHO stoppe streikebryteriet

Transportarbeiderforbundet krever i et brev at NHO Logistikk og Transport ber sine medlemmer i Tromsø avslutte bruken av det NTF oppfatter som streikebrytere på havna i byen.
Gårsdagens blokade av hurtigruteskipet MS "Trollfjord" var ikke godkjent av Transportarbeiderforbundet sentralt.

Gårsdagens blokade av hurtigruteskipet MS "Trollfjord" var ikke godkjent av Transportarbeiderforbundet sentralt.

Vegard Holm

res@lomedia.no

Det forteller 2. nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Terje Samuelsen til Transportarbeideren.

Ikke godkjent sentralt

I går ettermiddag ble det gjennomført en blokade av hurtigruteskipet MS "Trollfjord" da skipet ankom Tromsø på nordgående rute. Siden 7. desember i fjor har havnearbeiderne i Tromsø vært tatt ut i sympatistreik i forbindelse med kampen for tariffavtale i Risavika utenfor Stavanger. Like lenge har NorLines i Tromsø hentet inn andre arbeidere for å utføre losse- og lastearbeidet på blant annet hurtigruteskipene. Havnearbeiderne i Tromsø har oppfattet dette som regelrett streikebryteri, og det var i denne forbindelse gårsdagens blokade ble iverksatt. Det var en blokade som ikke var godkjent av Transportarbeiderforbundet sentralt.

– Gjennom leder av Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Steffensen, oppfordret vi aksjonistene til å avblåse blokaden, men det ville være fysisk umulig for oss å fjerne aktørene, sier Terje Samuelsen.

Forhandlingsmøte

Han er derimot helt klar på at streikebryteriet i Tromsø må opphøre, og nå har Transportarbeiderforbundet sendt brev til NHO Logistikk og Transport for å få slutt på at havna i Tromsø lar andre ta jobbene fra de som streiker.

– I dag har vi tilskrevet NHO Logistikk og Transport med krav om at de ber sine medlemmer i Tromsø avslutte streikebryteriet. Hvis ikke dette skjer, har vi bedt om forhandlingsmøte innen åtte dager, siden vi anser at dette er et brudd på både hovedavtalen, Sør- og Nord-Norge-avtalen og allminelige normer om streikebryteri, understreker Samuelsen.

Mekling

Sist uke forhandlet for øvrig NHO Logistikk og Transport og Transportarbeiderforbundet om en ny tariffavtale, men NTF brøt forhandlingene allerede den første dagen. Partene møtes neste uke til mekling, men Terje Samuelsen tror ikke at streikeretten til arbeidstakerne vil bli underminert av arbeidsgiverne i tilfelle det blir brudd nok en gang.

– Nei, jeg forventer ikke at det vil bli hentet inn streikebrytere i havner som eventuelt blir tatt ut i streik. Jeg forventer at vår motpart forholder seg til allminnelige normer i forbindelse med lovlige konflikter, sier Terje Samuelsen.

Transportarbeideren har vært i kontakt med administrerende direktør Tom Rune Nilsen i NHO Logistikk og Transport, men han hadde ikke anledning til å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Annonse
Annonse