JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 60 havnearbeidere mister streikebidraget fra i dag

Transportarbeiderforbundet avslutter havnearbeiderstreiken

Holship-dommen fra Høyesterett før jul, gjør at Transportarbeiderforbundet avslutter boikott og sympatistreiker.
Aksjonister fra mange LO-forbund blokkerte porten i 45 minutter under boikottstarten til Norsk Transportarbeiderforbund av Risavika Terminal AS 1. november 2013. Mer enn tre år senere må leder i NTF, Lars Morten Johnsen konstatere at boikotten avsluttes uten resultat.

Aksjonister fra mange LO-forbund blokkerte porten i 45 minutter under boikottstarten til Norsk Transportarbeiderforbund av Risavika Terminal AS 1. november 2013. Mer enn tre år senere må leder i NTF, Lars Morten Johnsen konstatere at boikotten avsluttes uten resultat.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Forbundsstyret i Transportarbeiderforbundet møttes i dag for første gang etter at dommen i Holship-saken. I dommen fra Høyesterett som kom 16. desember i fjor, ble det klart at flertallet mente havnearbeidernes tariffavtale med fortrinnsrett og derigjennom mulighet til å bruke boikott som virkemiddel var i strid med EØS-avtalens artikkel om fri etablering.

Havnearbeiderne tapte i Høyesterett

64 havnearbeidere rammes

Det tok forbundsstyret i dag konsekvensen av og vedtok å avblåse både boikotten av Risavika og sympatistreikene i Mosjøen og Tromsø. I vedtaket heter det også at utbetalingen av streikebidrag stoppes fra og med i morgen. Det betyr at åtte havnearbeidere i Stavanger, tolv i Tromsø, 16 i Mosjøen og 28 i Oslo mister den økonomiske støtten de har hatt. I Stavanger siden 1. november 2013.

Havnearbeiderne risikerer å stå på bar bakke etter tre år i streik

Ikke råd til mer støtte

På havnearbeidernes konferanse tidligere i uka, ble det ytret et ønske om at streikebidraget ble videreført ut måneden, men noe slikt forslag kom aldri på dagens forbundsstyremøte.

– Vedtektene sier at når streiken opphører, så opphører også streikebidraget. Skulle vi fortsatt å yte støtte til havnearbeiderne måtte det fått en annen form, men det økonomiske handlingsrommet til forbundet er svekka etter havnekonfliktene, sier leder i Transportarbeideforbundet, Lars Morten Johnsen.

Starter innsamlingsaksjon for havnearbeiderne

– Må sikres

Han sier likevel at det viktigste nå er å sikre de som er rammet en videre eksistens, og ønsker velkommen havnearbeiderforeninga sin innsamlingsaksjon.

– Det som plager meg aller mest er den situasjonen som folk har havna i fordi de stod i kampen i over tre år. Ingen av oss kunne forutse at Høyesterett ville gjøre helomvending fra Sola-dommen i 1997 der de sa at boikott var lovlig virkemiddel for å få tariffavtale på havnene, til å si at det ikke er lov nå. Derfor vil jeg oppfordre folk til å støtte opp om havnearbeiderne og bidra med det de kan. De har stått i fronten og sloss for tariffavtale og ILO-konvensjoner, men motkreftene ble for store, sier Lars Morten Johnsen.

Warning
Annonse
Annonse