JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trapper ned jobben når barna kommer

– Ikke mulig å kombinere jobb og hjem, sier mange kvinnelige jurister.
Kvinnelige jurister trapper ned når de får barn.

Kvinnelige jurister trapper ned når de får barn.

Berit Roald, NTB scanpix/ANB

Selv om mannlige og kvinnelige jurister har lik utdanning og samme ambisjoner, ender mannlige jurister med å jobbe i høyere stillingsnivå og tjener mer enn sine kvinnelige kolleger.

Bakgrunnen er at når kvinnelige jurister får barn, velger de å trappe ned og tar mer familievennlige jobber. Det kommer fram i en studie gjengitt i boken «Kjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedet», skriver Dagsavisen.

Skulle gjerne delt likt

– Både kvinnene og mennene mener det beste ville vært å dele familieforpliktelsene likt, men kvinnene svarer at akkurat nå, i deres situasjon var det ikke mulig å fortsette å kombinere jobb og hjem, sier forsker Sigtona Halrynjo ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det er ingen kvinner som sier at de ikke kan ta foreldrepermisjon fordi det ikke passer med jobben, mens det er et legitimt argument for menn, sier hun.

Lønnsforskjell når barna kommer

Blant barnløse jurister er det ingen kjønnsforskjell når det gjelder stillingsnivå eller lønn. Det er først når juristene får barn at forskjellene inntreffer. Gapet øker for hvert barn juristene får.

Hun mener dette forsterker en skjev konkurranse mellom menn og kvinner:

– Kvinnene som trapper ned, investerer gjerne enda mer i familien fordi det blir hennes livsprosjekt, og dermed kan mannen legge normen enda høyere og kjøre på enda mer i likhet med andre menn i samme situasjon. Da må mødre som forsøker å kombinere både karriere og familie, løpe enda fortere for å henge med både på jobb og hjemme, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse