JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa:

Treffer korona det nordligste fengselet, blir det kritisk, sier tillitsvalgt Thomas Korvanen

Vadsø fengsel har løslatt en fjerdedel av de innsatte for å møte koronakrisen.
Vadsø fengsel har løslatt en fjerdedel av innsatte for å møte koronakrisen, forteller NFF-tillitsvalgt Thomas Korvanen.

Vadsø fengsel har løslatt en fjerdedel av innsatte for å møte koronakrisen, forteller NFF-tillitsvalgt Thomas Korvanen.

Lasse Pedersen

edv@lomedia.no

– Vi er helt avhengig av flyleveransene. Per nå er det normal drif. Kuttes det, blir det dramatisk, sier leder i Vadsø fengselstjenestemannslag (NFF), Thomas Korvanen.

Fengselet ligger foreløpig langt unna områdene der smitten har spredd seg. De har tre ansatte i karantene grunnet reisevirksomhet.

– Vi er på en kant av landet der det ikke er så tett på oss ennå. De ansatte bor stort sett i det som het Finnmark og kan reise fritt der.

p

Skulle pandemien likevel nå Vadsø, er de sårbare. Nærmeste fengsel for å få tilført ekstra bemanning er Tromsø fengsel, som ligger en kjøretur på 90 mil unna. Skulle fengselsbetjenter i Vadsø bli satt i karantene, er fengselet derfor helt avhengig av at flyene går, skal de ha nok folk på jobb.

– Vi håper å ikke komme i den situasjonen, sier Korvanen.

En fjerdedel løslatt

Det går mye tid til planlegging og smitteberedskap, forteller Korvanen.

– Som alle andre sliter vi med å ha et godt lager med smittevernutstyr. Vi har så vi klarer oss en periode, men det spørs hvor lenge dette varer. Vi planlegger også for en situasjon der ansatte faller ifra på grunn av sykdom.

KDI-direktøren svarer på SVs kritikk: – Fengslene jobber målrettet for smittevern

Til nå har ni av 39 innsatte fått fremskutt løslatelse som et beredskapstiltak. Det gjorde det mulig å gjøre om fire dobbeltrom til enkeltrom.

– Både innsatte og ansatte synes akkurat dét er positivt, sier Korvanen.

Per nå er ingen innsatte over på hjemmesoning med elektronisk kontroll, men det ligger som en mulighet.

p

God stemning blant de innsatte

De innsatte har mistet framstilling og arbeid utenfor fengselet.

– De ser ut til å akseptere det på en grei måte. Vi prøver å kompensere med bruk av ipad og gratis økt ringetid. De setter pris på det. Vi er på en kant av landet der innsatte får lite besøk på grunn av avstandene.

Selv om de som soner i Vadsø stort sett er fra Finnmark, er det i seg selv et stort område. Fengselet har også flere langtidssonere lenger sørfra.

– Ut fra forholdene, er stemningen her i fengselet overraskende bra, sier Korvanen.

Annonse
Annonse