JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2019:

Treningsinstruktør Maren Njøs Kurdøl er klar for fylkestinget

Maren Njøs Kurdøl er treningsinstruktør og fylkestingskandidat for Rødt. Det hender at hun får kommentarer som dette: «Hvorfor er det ikke ekte arbeidere i Rødt?»
STILLER STERKT: Det ligger an til at Maren Njøs Kurdøl får plass i fylkestinget i Vestfold og Telemark etter valget. Til vanlig jobber hun som treningsinstruktør på Actic i Asker, og er veldig glad for den direkte kontakten med mennesker.

STILLER STERKT: Det ligger an til at Maren Njøs Kurdøl får plass i fylkestinget i Vestfold og Telemark etter valget. Til vanlig jobber hun som treningsinstruktør på Actic i Asker, og er veldig glad for den direkte kontakten med mennesker.

Charlotte Karlsen

merete.holtan.garte@lomedia.no

Fram til valget presenterer Arbeidsmanden medlemmer i Arbeidsmandsforbundet som stiller til valg på hjemstedet sitt.

Hun fyller 31 år på valgdagen – det må jo bare bety hell og lykke. Og Maren Njøs Kurdøl har grunn til å være optimist: Målinger før årets kommune- og fylkestingsvalg viser at Rødt ligger godt an i Vestfold og Telemark, som fra 2020 er ett fylke.

p

Før sommeren så det ut til at partiet, som i dag har èn kandidat inne på Telemarks fylkesting, vil få tre kandidater på plass i det nye fylkestinget. Maren Njøs Kurdøl er nummer én på Rødts liste, og kan regne med en plass. Det gjør henne også til skyteskive.

– Jeg har fått kommentarer som «hvorfor er det ikke ekte arbeidere i Rødt?».

Det har listetoppen og treningsinstruktøren et kontant svar på.

– Ofte oversett

– Jeg representerer et av de «nye» yrkene, som nettopp sliter med dårlige vilkår i arbeidslivet. Mange jeg snakker med blir overrasket over å høre at personlige trenere for eksempel bare får betalt for de arbeidstimene de har kunder. Det er jo nettopp derfor vi fra disse yrkesgruppene må stille til valg – det useriøse arbeidslivet blir ofte oversett. Stiller vi ikke, går politikken glipp av de «nye stemmene», sier Njøs Kurdøl.

Hun representerer i hvert fall noe friskt i Norsk Arbeidsmandsforbund, som etter det Arbeidsmanden vet bare har to listekandidater for partiet Rødt foran høstens valg. Forbundet har også få medlemmer fra treningsbransjen.

På arbeidsplassen hennes er det i dag tre organiserte blant de ansatte, og hun skulle ønske det var flere. Tre medlemmer er heller ikke nok til at en av dem kan kalle seg tillitsvalgt.

Vil jobbe med mennesker

Maren Njøs Kurdøl er opprinnelig fra Lillehammer, men bor i Eidsfoss i Holmestrand sammen med samboeren, en katt og en hund. Det uvanlige etternavnet hennes, Kurdøl, kommer fra et lite sted i Telemark, og hun jobber på treningssenteret Actic i Asker.

Der har hun gruppetrening med alt fra sykkel og boot camp til aerobic og seniortimer. Hun er også personlig trener, og har administrative oppgaver som mellomleder. Men det er den direkte kontakten med mennesker som driver henne.

– Å jobbe med mennesker gir umiddelbar tilbakemelding, og det er godt å føle at jeg kan bidra til at positive ting skjer i livet deres.

Fra utviklingsstudier til treningssenter

Egentlig siktet Njøs Kurdøl seg inn på en helt annen jobb. Hun har en bachelor i samfunnsfag, med vekt på utviklingsstudier.

– Men jeg synes tilnærmingen ble for akadamisk. Det ble litt for «ovenfra og ned» å sitte på skolebenken og snakke om hva vi kunne gjøre for fattige folk i utviklingsland.

Parallelt med studiene hadde hun deltidsjobb på treningsstudio, der hun synes hun kunne påvirke folks hverdag mer. Dermed ble det studier og kurs i idrettsfag isteden, og fulltidsjobb innenfor treningsbransjen.

Demonstrasjonstog i hagen

Det politiske engasjementet har vært der så lenge hun kan huske.

– Mamma og pappa har fortalt at jeg hadde demonstrasjonstog i hagen allerede før jeg begynte på barneskolen, forteller Maren Njøs Kurdøl.

Inspirasjonen kom nok nettopp fra de to som sto og kikket og smilte i kjøkkenvinduet. Moren var sosialarbeider og faren kunstner og politiker for Rødt.

Selv stilte hun til valg hjemme på Lillehammer allerede da hun var 18 år. Nå er hun snart 31 og står på valglistene i sitt fjerde kommune- og fylkestingsvalg. På den politiske CV-en har hun to perioder som vara til kommunestyret på Lillehammer og en periode i kommunestyret i sammenslåtte Hof og Holmestrand kommune.

Før sammenslåingen ledet hun komiteen for helse, omsorg og oppvekst i Hof.

p

Nei til vindmølleparker på land

Når treningsinstruktøren nå stiller til valg med godt begrunnede forhåpninger om plass på fylkestinget i Vestfold og Telemark, er det med en aktiv valgkamp. Før sommeren hadde hun et leserbrev på trykk i Tønsbergs Blad hvor hun støttet sykehusstreiken og de som kjemper for pensjon fra første krone.

Ellers er hun opptatt av gode fellesskapsløsninger og solide tjenester ute i distriktene, og jobber hardt for et sunnere miljø og klima. Blant annet protesterer Rødt-politikeren mot et foreslått geografisk belte av vindmølleparker som blant annet vil strekke seg inn i Vestfold-områdene Vindfjell og Lardal.

– Vi trenger alternative energikilder, men kan ikke ofre store naturområder. Særlig når mye av strømmen skal eksporteres ut av landet, og mye av den går tapt på veien.

Rødt vil ha talerett for tillitsvalgte

Til slutt snakker Maren Njøs Kurdøl om den viktige forbindelsen mellom fagforbundene og styrende politikere.

– Vi bør ha organiserte folk inn i kommunestyrer og fylkesting så vi kan sette ekstra fokus på temaer arbeidsfolk er opptatt av. Derfor vil Rødt ha tale- og forslagsrett for tillitsvalgte i de ulike utvalgene i kommune og fylke.

Maren Njøs Kurdøl

Avdeling 1 Øst

Førstekandidat på Rødts liste for fylkestinget i Vestfold/Telemark.

Jobber som treningsinstruktør i Asker, bor i Eidsfoss i Holmestrand.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Maren Njøs Kurdøl

Avdeling 1 Øst

Førstekandidat på Rødts liste for fylkestinget i Vestfold/Telemark.

Jobber som treningsinstruktør i Asker, bor i Eidsfoss i Holmestrand.