JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bryter menneskerettigheter:

Trettebergstuen drar ikke til fotball-VM i Qatar

Kulturministeren drar ikke til landet, men statsminister Jonas Gahr Støre mener boikott er et dårlig virkemiddel i saker som fotball-VM i Qatar.
Qatars gjentatte brudd på menneskerettighetene, spesielt under byggingen av anleggene til fotball-VM, samt den nylige arrestasjonen av to norske journalister, gjør at hun utelukker at noen representanter fra norske myndigheter vil være til stede under VM. 

Qatars gjentatte brudd på menneskerettighetene, spesielt under byggingen av anleggene til fotball-VM, samt den nylige arrestasjonen av to norske journalister, gjør at hun utelukker at noen representanter fra norske myndigheter vil være til stede under VM. 

Sissel M. Rasmussen

Som kulturminister er Anette Trettebergstuen (Ap) også idrettsminister, og i et intervju med Klassekampen er hun klokkeklar på at hun kommer til å si nei hvis hun får en invitasjon fra Qatar.

Hun vil ikke mene noe om hvorvidt representanter fra fotballen skal reise.

– Det må de stilling til selv, sier hun.

Faktasjekk: Dette vet vi om dødstallene fra forberedelsene til fotball-VM i Qatar

Motstander av boikott

Når det gjelder spørsmålet om andre fra norske myndigheter skal delta, sier hun til NTB at det neppe er aktuelt, siden Norge ikke er kvalifisert.

Trettebergstuens sjef Jonas Gahr Støre (Ap) sier det samme i en kommentar til NTB.

– Kulturministeren har i dag understreket at hun ikke har uttalt seg om andre myndighetspersoner enn seg selv når det gjelder deltakelse ved fotball-VM i Qatar. Jeg anser ikke spørsmålet om deltakelse fra andre medlemmer av Regjeringen som aktuelt gitt at det norske landslaget ikke er kvalifisert, sier han.

Videre understreker han at han boikott ikke er noen god løsning.

– På generelt grunnlag anser jeg ikke boikott som egnet virkemiddel i slike saker. Vi har gjentatte ganger tatt opp kritiske spørsmål knyttet til arbeidstakeres rettigheter med myndighetene i Qatar og vil fortsette å gjøre det, sier Støre.

Kritisk til pågripelser

Når det gjelder arrestasjonen av NRKs journalister, gjør Trettebergstuen det klart at regjeringen kommer til å involvere seg tungt i den saken.

Hun er også veldig skuffet over måten Fifa har reagert på etter arrestasjonen.

– De hadde en sjanse til å ta et standpunkt, men den sjansen lot de gå fra seg, sier Trettebergstuen.

Venstre-leder Guri Melby er glad for signalet fra idrettsstatsråden og tar til orde for at heller ingen stortingsrepresentanter bør reise til mesterskapet.

– Jeg mener nordmenn generelt bør tenke seg om også, sier hun.

(©NTB)

bjorn.ivar.voll@ntb.no

Annonse
Annonse