JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trond Giske etterlyser tydeligere rødgrønn profil

Trond Giske vil lage ny utdanningspolitikk. Spørsmålet om comeback i Ap-ledelsen ler han derimot bort.
Stortingspolitiker Trond Giske for Arbeiderpartiet.

Stortingspolitiker Trond Giske for Arbeiderpartiet.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

anne.siri@renå

Stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet var en av gjestene på LOs Regionkonferanse i Trøndelag.

Rundt 120 representanter fra LOs forbund og lokalorganisasjoner i Trøndelag er samlet på Hell i to dager for å diskutere faglige spørsmål og vedta politikk.

Giske mener det ikke bare hadde vært enkelt for Arbeiderpartiet og opposisjonen å danne en mindretallsregjering med KrF nå, som er den veien KrF-leder Knut Arild Hareide vil gå. Giske sier tiden framover må brukes til «å lage nye visjoner». Den rødgrønne profilen blir tydeligere.

– Hva med samarbeid med Rødt og Miljøpartiet De Grønne?

– Jo, vi skal samarbeide med dem fra sak til sak, men de har bare en representant hver på Stortinget. Det er ikke noe parlamentarisk grunnlag for å danne regjering med dem, sier Giske.

På LO-konferansen på Hell i Trøndelag har det vært mange diskusjoner, men det har ikke vært særlig snakk om Kristelig Folkepartis veivalg i norsk politikk. Hvis partiet går i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, vil det bli den første borgerlige flertallsregjeringen på veldig mange år. Opposisjonen vil isåfall få langt mindre innflytelse, og ikke samme mulighet som nå til å lage flertall for enkeltsaker på Stortinget.

Her er sakene KrF og regjeringen skal forhandle om

Flirer bort spørsmål

Giske er medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Utdanning er hans kjernesak.

– Det er enormt urettferdig at foreldres utdanningsnivå bestemmer om det går bra eller dårlig med de unge på skolen. Barn fra arbeiderklassehjem må ha samme muligheter som de fra akademikerhjem – det er viktig i et samfunn som etterspør formell kompetanse, sier Giske til FriFagbevegelse.

Han mener LO er god på yrkesopplæring. Men med utdanningsprofilen som LO har, er det også mindre sjanse for at barn av det «typiske» LO-medlemmet fullfører skolen enn barn av foreldre med høy utdanning. LO må bli bedre på å se hele løpet fra barnehage til videregående skole, mener Giske.

Før jul i fjor mottok Arbeiderpartiet flere varsler om seksuelt trakasserende oppførsel fra Trond Giske. Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet og fra andre politiske verv i januar i år. Han var tilbake på Stortinget i februar.

– Er du åpen for å stille til valg i Ap-ledelsen igjen?

– Haha, det har jeg ingen kommentar til i det hele tatt, sier Giske, snur seg og forlater kongress-salen.

Pensjon fra første krone kan være tapt når KrF velger Erna Solberg, sier Ap-politiker

Ingen jobber på død planet

Rigmor Bjerche er en av de tillitsvalgte på konferansen. Hun er leder for Skolenes landsforbund i Trondheim og er medlem av Senterpartiet. Bjerche var aktivt medlem i Sp da hun en lang periode bodde i Hordaland.

– Det er uforståelig at Kristelig Folkeparti ofret Hareide for et samarbeid med Fremskrittspartiet. Jeg tror ikke dette kommer til å bli positivt, verken for KrF eller landet vårt, sier Rigmor Bjerche.

Hun er tydelig på at Senterpartiet er viktig for at det skal bli et rødgrønt flertall i Norge igjen. Selv om partiet vurderer å gå mot høyre i Trøndelag.

Bjerche mener Sp har mye fornuftig arbeidslivspolitikk. Hun viser blant annet til partiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim har gått i bresjen for å på på plass en tillitsreform. Den handler om mindre kontroll og mer medbestemmelse i offentlig sektor.

– Miljø og klima bør likevel være overordnet kampsak nå. Det handler om et være eller ikke være. For det finnes jo ingen jobber på en død planet, sier Rigmor Bjerche.

KLIMA: Rigmor Bjerche er tillitsvalgt og Senterpartiet-medlem. Hun mener klima og miljø bør være overordnet alt nå.

KLIMA: Rigmor Bjerche er tillitsvalgt og Senterpartiet-medlem. Hun mener klima og miljø bør være overordnet alt nå.

Anne Siri Renå

Annonse

Flere saker

Annonse