JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Trøndelag Ap tar oppgjør med AUFs medlemstall

Trøndelag Ap besluttet fredag at AUFs makt i tre kommunepartier skal ettergås. I tillegg sender fylkeslaget en rapport med påstander om medlemsjuks til Oslo.
– Jeg vil bare understreke at vi tar dette alvorlig. Det skal komme klart fram hvis du melder deg inn i et politisk parti, også ungdomsparti, sier leder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Ap.

– Jeg vil bare understreke at vi tar dette alvorlig. Det skal komme klart fram hvis du melder deg inn i et politisk parti, også ungdomsparti, sier leder Ingvild Kjerkol i Trøndelag Ap.

Jan-Erik Østlie

Det skriver Adresseavisen og Trønder-Avisa.

Et høyt antall medlemmer har i en årrekke gitt ungdomspartiet AUF mye makt i Trøndelag og særlig i Trondheim. De to andre kommunepartiene som nevnes er Stjørdal og Orkland.

Fredag la kontrollkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti fram resultatet etter å ha gransket AUFs vervemetoder og medlemstall. Etter et drøyt to timer langt styremøte med bare denne saken på agendaen holdt fylkesleder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol, pressekonferanse fredag ettermiddag.

Ifølge Trønder-Avisa, som har lest rapporten, kommer det fram at mange unge ikke visste at de var AUF-medlemmer, og kontingenten ble betalt av spleiseaksjoner blant sentrale AUF-tillitsvalgte.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Det skal komme klart fram om du melder deg inn i et ungdomsparti. Vi må ta et oppgjør med slike vervemetoder, sa Kjerkol etter møtet.

Vil ikke kalle det medlemsjuks

– Jeg vil ikke bruke ordet medlemsjuks, men jeg vil bare understreke at vi tar dette alvorlig. Det skal komme klart fram hvis du melder deg inn i et politisk parti, også ungdomsparti, sa Kjerkol på pressekonferansen, ifølge Trønder-Avisas referat.

Den forrige AUF-lederen i Trøndelag, Julie Instad Hole, sier til Adresseavisen at hun foreløpig ikke ønsker å kommentere rapporten, og henviser videre til sittende AUF-leder. Nåværende AUF-leder Emilie Græsli vil ikke kommentere rapporten, skriver hun i en SMS til Adresseavisen.

Rapporten fra kontrollkomiteen skal inneholde to skriftlige varsler og intervjuer med fire sentrale tillitsvalgte som forteller om medlemspraksisen i ungdomspartiet.

Kan berøre andre fylkespartier

Styret i Trøndelag Arbeiderparti vedtok på møtet fredag at de vil støtte AUFs initiativ om å fjerne introduksjonsmedlemskapet, de såkalte tikronersmedlemskapene.

De vedtok også å oversende rapporten til AUFs generalsekretær og Arbeiderpartiets partisekretær, «da dette også kan berøre andre fylkespartier».

Praksisen med introduksjonsmedlemskap i AUF har vært mye omtalt etter at VG i januar avslørte at seks av ti medlemmer i AUF var såkalte tikronersmedlemmer.

Annonse
Annonse