JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Canadian Labour Congress:

Tusener av kanadiske urfolkskvinner er drept eller forsvunnet. Nå krever fagbevegelsen handling

Fagbevegelsen i Canada har engasjert seg sterkt i prosessen som har ledet fram til en mye omtalt rapport om hvordan urfolkskvinner i landet er dramatisk overrepresentert som ofre for mord, forsvinninger og seksualisert vold.
SORG: Kusinen til Lorelei Williams (i midten) ble drept av en seriedrapsmann og tanten forsvant i 1978. Her reagerer hun på framleggingen av rapporten.

SORG: Kusinen til Lorelei Williams (i midten) ble drept av en seriedrapsmann og tanten forsvant i 1978. Her reagerer hun på framleggingen av rapporten.

NTB Scanpix

magasinet@lomedia.no

I rapporten som ble lagt fram tidlig i juni kommer det blant annet fram at urfolkskvinner er seks ganger mer utsatt for kjønnsrelatert vold enn andre kanadiske kvinner.

– Rapporten er en nødvendighet, den kommer på overtid – og viser at det er behov for å ta umiddelbare grep, sier Marie Clarke Walker, hovedkasserer i kanadisk LO, Canadian Labour Congress.

p

Drapene og forsvinningene har et så stort omfang at rapporten kaller det et folkemord på urfolkskvinner. Siden 1980 er 1.200 kvinner drept eller forsvunnet ifølge offisielle statistikker, men aktivister mener det reelle tallet er 4.000.

I rapporten kommer det fram at statlige institusjoner har vært passive tilskuere til den omfattende og nærmest normaliserte volden mot landets urbefolkning.

– Nå har vi rapporten på bordet og vi krever at det legges fram en prioritert plan for å rette opp dette som er en skam for hele nasjonen, sier Walker.

Kanadisk LO lover å følge opp med interne retningslinjer og tiltak for å støtte urbefolkningen. Fagbevegelsen har vært involvert i arbeidet som har ledet fram til rapporten, helt siden prosessen startet i 2015.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse