JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mertidsparagrafen:

Tusenvis av kvinner kan ha rett til større stilling uten at de er klar over det. Det vil Hadia Tajik gjøre noe med

I 2013 ble «mertidsparagrafen» vedtatt i Stortinget. Hadia Tajik mener flere bør stå på krava for å ta i bruk denne paragrafen.
Hadia Tajik tror tusenvis av kvinner har rett til større stilling, uten at de vet om det.

Hadia Tajik tror tusenvis av kvinner har rett til større stilling, uten at de vet om det.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Det er antakeligvis tusenvis av kvinner som i dag har rett til større stilling uten at de er klar over det. Sånn skal vi ikke ha det, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

p

Nestlederen i Arbeiderpartiet viser til at Stortinget i 2013, mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet, vedtok å innføre den såkalte «mertidsparagrafen»: De som har en stillingsprosent i bunnen, skal etter 12 måneder ha rett på utvidet stilling tilsvarende det de faktisk jobber.

For få vet

– I praksis betyr dette at det både vil være nye deltidsansatte som hver måned har rett til utvidet stilling, samt at enkeltpersoner som jakter vakter vil ha rett til utvidet stilling dersom de hele tiden jobber mer enn de har kontrakt på, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

– Alt for få arbeidsgivere følger opp dette. Og for få ansatte er klar over at de har rett på dette, legger hun til.

Hun viser til at mange av dem hun hører om som jakter vakter og sover med telefonen på puta antakelig vil ha rett på større stilling allerede i dag.

– Loven gjelder alle bransjer og vil dermed også kunne slå hardt inn ovenfor varehandel og vikarbransjen som nå prøver seg med bittesmå kontrakter, legger hun til.

Hør episoden om deltid i podkasten Rørsla:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

Spurte statsråder

Hadia Tajik har nå spurt helseministeren hva han har gjort overfor kommunene, og arbeidsministeren hva hun har gjort overfor arbeidsgiversiden for å følge opp denne paragrafen.

Ap-nestlederen forlanger at lovverket må følges.

– Dette er et viktig virkemiddel for å få bukt med deltidskrisa. Nå må regjeringen slutte å dra beina etter seg og gjøre jobben sin, mener Hadia Tajik.

p

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) bekrefter at opplysningene til Tajik stemmer og at deltidsansatte på visse vilkår har rett til en stillingsprosent som tilsvarer deres reelle arbeidstid.

– Regelen, som trådte i kraft 1. januar 2014, omtales gjerne som «mertidsparagrafen» i loven. Bestemmelsen er en av flere som er innført for å bidra til å redusere ufrivillig deltid og legge til rette for heltidsarbeid for de som ønsker det, skriver Hauglie i sitt svar.

Retten gjelder for deltidsansatte uavhengig av stillingstittel. Slik tolker hun loven:

– Bestemmelsen vil i utgangspunktet gjelde for arbeidstakere som har en avtalt arbeidstid som er mindre enn normal arbeidstid i vedkommende yrke eller bransje. Bestemmelsen tar sikte på å omfatte jevnlig ekstraarbeid utover den stillingsandel den deltidsansatte formelt har, skriver hun.

p

– Det sentrale vurderingstema er således om den deltidsansatte «jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid» i løpet av de siste 12 måneder, og hvor utgangspunktet for vurderingen er den arbeidstiden eller stillingsbrøken som fremgår av den enkeltes arbeidsavtale. De nærmere grensene for hvor langt bestemmelsen rekker, trekkes opp gjennom Tvisteløsningsnemndas praksis, og domstolene i siste instans, lyder svaret fra Hauglie.

Warning
Annonse
Annonse