JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styreleder i Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner:

Ungdomsleder vil senke stemmerettsalderen: – En 16-åring har mer utdanning enn mange voksne har i dag

Rode Margrete Hegstad (26) mener barn og ungdom må tas på alvor, ikke bare ses på som «neste generasjon».
Rode Margrete Hegstad er styreleder i NLU. Hun vil ha ungdommen fram i politikken.

Rode Margrete Hegstad er styreleder i NLU. Hun vil ha ungdommen fram i politikken.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Styrelederen i LNU (Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner), Rode Margrete Hegstad, mener barn og unge i en altfor liten grad blir regnet med i det politiske miljøet.

– Det er ikke slik det skal være. Barn og unge er det akkurat nå. I framtida er de voksne. Barn og unge er ikke viktig fordi de er framtidige velgere, politikere eller fordi de en dag kan bli landets statsminister. De er en kjempestor del av dagens befolkning og har behov som skiller seg fra de voksnes behov, sier Rode Margrete Hegstad til FriFagbevegelse.

p

– Det er litt for mange voksne som er opptatt av erfaring og levd liv. For å ha kunnskap må du liksom ha erfaring og ha levd lenge. Slik er det ikke, poengterer Hegstad.

Har meninger

På «Kommunalpolitisk Toppmøte» i KS deltok hun i en paneldebatt blant annet med statsminister Erna Solberg, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og talsperson for MDG, Une Bastholm.

Hegstad poengterer at barn og unge må sees på som akkurat det de er.

– Selvsagt har barn og unge meninger. Om hvordan de lever sine liv og de har gode perspektiver på hva de trenger og hvilke behov de har. Det må vi ta på alvor, sier hun.

Hegstad er opptatt av å involvere barn og ungdom, at de må få velge sine representanter og få sine talerør.

– Alle unge er ikke enig med hverandre. Skal du vite hva en arbeider mener, går du til en fagforening. Jeg er opptatt av at man kan velges som representant om det er for Ungdomsråd, frivillige organisasjoner eller politiske ungdomsorganisasjoner. Så kan ungdom bli hørt gjennom det.

p

Hegstad vil også senke stemmerettsalderen til 16 år.

– Det er ingen grunn til at man ikke skal gjøre det. Det vil gi flere unge velgere. Det vil flytte makt. Det er en rekke saker som 16- og 17-åringer kan si noe om, mener hun.

– Du må huske at en 16-åring har mer utdanning enn mange voksne har i dag. Da flere kommuner skulle stemme over kommunesammenslåing eller ikke, var det mange som ga 16-åringene stemmerett.

Klimaaksjonen

Rode Margaret Hegstad leder altså LNU, en paraplyorganisasjon med 98 barne- og ungdomsorganisasjoner som medlemmer. Alt fra politiske organisasjoner til speideren og så videre.

Selv har Rode vokst opp i Frikirkens barne- og ungdomsorganisasjon.

p

Hun poengterer også at det er en rekke organisasjoner som anerkjenner barn og unge som en stor ressurs og tar gruppen på alvor. Men at de politiske organisasjonene burde hatt dobbelt så mange medlemmer som i dag.

– Det er en kjempeutfordring vi må ta tak i. Vi når ikke bærekraftsmålene til regjeringen uten at barn og unge bidrar. Og det er ikke slik at barn og unge ikke bryr seg. Det har de siste årene virkelig bevist. Fjorårets klimakamp og skolestreikene har virkelig bevist at barn og unge bryr seg. Verden endres ikke uten ungdommen, mener Rode Margrete Hegstad.

Annonse
Annonse