JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen må vente med private tog på norske skinner.

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen må vente med private tog på norske skinner.

Kristian Brustad

Utsetter private tog

Regjeringens store reform av jernbanesektoren er utsatt - foreløpig til utpå nyåret.07.10.2014
12:00
22.10.2014 13:48

oystein.braathen@lomedia.no

Regjeringen har store planer om å slippe til private tog på norske skinner. Nå må de utsette den store jernbanereformen.

I vår gikk Høyres Linda Helleland ut i VG med sin plan om hvordan Høyre skal "knuse NSBs togmonopol". Hun la fram ei liste på ni strekninger der NSB må konkurrere med private om trafikken (se faktaboks).

Deutsche Bahn er blant dem som snuser på norske togkunder.

Tidsplanen sprekker

Da regjeringen i vår ba om innspill til en omfattende reform av hele jernbanesektoren var planen at konkrete forslag skulle legges fram i november. Nå bekrefter Samferdelsdepartementet at tidsplanen sprekker:

– Det er for tidleg å seie noko konkret om når Stortinget vil få seg forelagt ei sak om reform av jernbanesektoren, men vi kan seie sikkert at det ikkje blir før jul, sier statssekretær John-Ragnar Aarset (H) i Samferdselsdepartementet.

Jernbaneverkets innspill

Elisabeth Enger og hennes stab i Jernbaneverket var de eneste som fikk i oppdrag å komme med forslag da departementet i vår ba om innspill til en reform av jernbanesektoren.

– Jernbaneverket må bli statsforetak for å få større handlefrihet. I prosjekter med både jernbane og vei på samme strekning bør det etableres egne utbyggingsselskaper, heter det i etatens svar til Samferdselsdepartementet.

I framtida skal de da gjennomføre vedlikehold og utbygging over perioder på eksempelvis fire år, i stedet for å forholde seg til årlige statsbudsjetter. Prosjekter må være garantert finansiering hele veien, og foretaket må kunne ta opp lån til midlertidig finansiering. Sluttdatoen må være forpliktende.

Planlegging av ruter og statlig kjøp av transporttjenester vil de ha inn i et nytt Transportdirektorat.

Anbud i persontrafikken må skje i større pakker med kontrakter over 10-15 år.

Forverring

– Vi har et annet utgangspunkt, og baserer vårt svar på at innenlands persontrafikk ikke bør konkurranseutsettes. Togtilbudet blir verken bedre eller billigere. Derfor tar vi ikke stilling til hvor store og langvarige slike pakker bør være, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund.

– Med så store utbygginger som er i gang nå, vil flere selskaper på skinnene skape kaos. Erfaringene fra Sverige er at det ikke lenger står busser klare som erstatning, de reisende må greie seg sjøl. Nå håper vi at KrF og Venstre ikke lar seg imponere over konkurranseutspillet fra Transportkomiteens leder, sier han.

I september presenterte Linda Hofstad Helleland (H) en liste på ni strekninger partiet vil ha ut på anbud raskt, noen alt fra 2016.

LES OGSÅ: Vil bryte NSB-monopolet før neste valg

Staten kunne i år ta et utbytte fra NSB på 393 millioner kroner av 2013-resultatet. Flytoget har gått med overskudd siden 2004, og gitt eieren i alt 928 millioner kroner.

– Ved konkurranse og eventuelt salg av Flytoget vil disse midlene forsvinne ut av statskassen og ende hos private. Erfaringene fra andre land er at investeringer i infrastruktur og bedre materiell er det som gir et bedre tilbud.

Satsing

Jernbaneforbundet sier i sine kommentarer til Samferdselsdepartementet at passasjerveksten har vært stor der infrastrukturen er blitt bedre og NSB har satset på nytt materiell og flere avganger. Trafikkveksten på den allerede privatiserte Gjøvikbanen har vært bra, men ikke bedre enn på andre strekninger med forbedret tilbud.

– At et selskap for eksempel fra Hong Kong vil gi en bedre reiseopplevelse tror vi ikke på. Det er samme infrastruktur og samme materiell. Det kommer ikke flere operatører inn på strekningene for å konkurrere om passasjerene. Anbud betyr én vinner som får all trafikk, en konkurranse om å få tak i offentlige midler. Materiellet blir også i hovedsak det samme, sier Kjell Atle Brunborg.

Infrastruktur

Jernbaneverket mener at et statsforetak må kunne gjennomføre vedlikehold og utbygging over perioder på eksempelvis fire år, i stedet for å forholde seg til årlige statsbudsjetter. Prosjekter må være garantert finansiering hele veien, og foretaket må kunne ta opp lån til midlertidig finansiering. Sluttdatoen må være forpliktende.

– Vårt utgangspunkt er at alle investeringer er konkurranseutsatt og utføres av private. Det samme gjelder fornyelse og større vedlikeholdsoppgaver, skriver Jernbaneforbundet, og legger til:

– Vi mener oppgaver som dreier seg om beredskap, korrektivt og forebyggende vedlikehold, snørydding, kontrolloppgaver og mindre investeringstiltak må utføres av Jernbaneverket.

Jernbaneforbundet sier også at etaten må ha sektoransvar for lærlinger innenfor spesielle fag som signalmontør og banemontør.

Kjøp

Også Flytoget går inn for konkurranseutsetting og foreslår et nytt «Offentlig kjøpsorgan-OKO». På vegne av Samferdselsdepartementet vil det stå for alt av statlig kjøp av tjenester innen transport, inkludert langsiktige kontrakter for persontrafikk på bane etter konkurranseutsetting.

Forslagene går også ut på at NSB, Flytoget, CargoNet, Nettbuss og Mantena blir selvstendige selskaper som eies direkte av Nærings- og fiskeridepartementet.

Flytoget ønsker et statlig «Norsk Togmateriell AS». Det får ansvaret for å anskaffe, forvalte og leie ut materiell til operatørene som vinner kontrakten på strekninger med offentlig kjøp, mens selskaper som trafikkerer kommersielle ruter må klare seg selv, også på vedlikehold.

Vederlag eller inntekter

NSB og Flytoget er uenige om hva slags kontrakter det skal konkurreres om. NSB ønsker bruttokontrakter. Da tar selskapet på seg kjøring mot et bestemt vederlag, og alle billettinntektene går til oppdragsgiveren.

Flytoget mener det beste er nettokontrakter. Da får operatøren en fast sum, beholder alle billettinntektene selv og har dermed interesse av å skaffe flere kunder og utvikle tilbudet. Et eget AS må få ansvaret for et billettsystem som gjelder alle operatører i landet, og fungere sammen med andre transportmidler enn jernbane. Dette AS-et må eie utstyret på stasjoner og tog.

Eiendommene

Jernbaneverket går inn for å bli foretak, ikke aksjeselskap, fordi staten også i framtida vil stå for finansieringen. Å samle eiendommene, inkludert stasjoner og terminaler, i det nye foretaket åpner for inntekter fra andre kilder. En slik organisering vil bidra til en bedre utvikling av knutepunkter.

Flytoget vil dele Jernbaneverket i to, drift/forvaltning og utbygging. Rom Eiendom AS bør bli datterselskap av det siste, med fullt ansvar for stasjoner, ifølge forslaget.

Her vil regjeringen har konkurranse:

• Bergen – Voss (Bergensbanen)

• Stavanger – Egersund (Jærbanen)

• Oslo S – Kristiansand - Egersund (Sørlandsbanen)

• Oslo – Skien (Vestfoldbanen) (IC-strekning #1)

• Steinkjer – Trondheim – Melhus (Trønderbanen, «Trondheimspendelen», som nylig ble utvidet til Melhus)

• Oslo – Halden (Østfoldbanen) (InterCity-strekning #2)

• Oslo – Lillehammer (IC-strekning #3)

• Bodø-Fauske

I tillegg til dagens allerede konkurranseutsatte Gjøvikbane

Regjeringens høring om jernbane

I april ba regjeringen om innspill til reform av jernbanen.

Jernbaneverket fikk i oppdrag å komme med forslag.

Alle andre interesserte kunne si sin mening innen 9. mai.

Tre temaer:

Konkurranse om persontransport.

Mer godstransport på bane.

Et bedre marked for drift og vedlikehold.

Fikk 54 svar fra privatpersoner, interesseorganisasjoner, transportselskaper, offentlige instanser og fagforbund.

Togtilbudet blir verken bedre eller billigere.

Kjell Atle Brunborg, forbundsleder

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2014
12:00
22.10.2014 13:48Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker