JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Trygve Slagsvold Vedum har vært Sp-leder siden 2014. Han trives også på jordet.

Trygve Slagsvold Vedum har vært Sp-leder siden 2014. Han trives også på jordet.

Helge Rønning Birkelund

Trygve Slagsvold Vedums nye hjertesak:

Vedum vil bekjempe Forskjells-Norge og sier bastant nei til borgerlig samarbeid

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar selvkritikk på at ikke Senterpartiet gjorde nok for å bekjempe økonomiske forskjeller sist de satt i regjering.

helge@lomedia.no

Trygve Slagsvold Vedum kommer tuslende på jordet hjemme på Ilseng. Dress og hvitskjorte er byttet ut med regndress. Han ser etter floghavre – ikke politiske fulltreffere. Floghavre er et ugress som ikke er bra for avlingen.

– Det ser ikke så ille ut, faktisk, sier Sp-lederen når han møter FriFagbevegelse på tunet. Klar for en kaffekopp i veslestua hjemme.

Gården til Sp-lederen er på nesten 400 mål dyrket mark. Mesteparten er satt bort. Skal man vinne regjeringsmakt, har man ikke tid til slikt.

Trygve Slagsvold Vedum har vært veldig klar over lang tid på hvilket alternativ som er hans drømmeregjering: Regjering utgått av Sp og Ap.

– Skal vi klare å utjevne forskjeller i Norge, ha en aktiv næringspolitikk der vi skaper arbeidsplasser og industri samt sikre nasjonalt eierskap, er en Sp/Ap-basert regjering det beste alternativet, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

– Rødgrønn regjering uten SV?

– Jeg sier bare hva som er det beste, kontrer han.

– Du kan ikke regne med å få en flertallsregjering med Ap og Sp?

– Jeg kan bare si hva som er vårt politiske prosjekt. Det er å ha offentlige tjenester nær folk i hele landet, sørge for at de som er på gulvet ikke skal fortsette å få minst og direktørsjiktet mest. Vi vil snu en politikk som øker forskjellene, sier Sp-lederen.

Og gjør det like klart:

– Vi må ha en mye tydeligere linje i forhold til det enn vi hadde sist vi regjerte (2005-2013). Personlig er jeg veldig opptatt av å gjøre noe med de store forskjellene, poengterer han.

Nesten tredobling

Siden Trygve Slagsvold Vedum tok over som leder i Senterpartiet i 2014, har partiet nesten tredoblet oppslutningen. Da hadde partiet mer enn nok med å komme over sperregrensa på fire prosent.

Siden har det vært tre strake valg med klar framgang. Nå ligger snittet på meningsmålingene rundt 14 prosent.

– Hvor vi ender neste år er opp til velgerne. Det avgjørende er at vi får fram de viktigste sakene våre, sier han.

– Det første vi skal gjøre i regjering er å legge ned storfylkene Viken og Troms og Finnmark. Så skal vi endre politikken som øker forskjellene, sier Vedum.

Sp-lederen er klokkeklar på at det er uaktuelt å regjere sammen med Høyre eller Frp. Selv om det, spesielt i Trøndelag, er flere svært sentrale partifolk som ikke utelukker at Sp kan skifte til borgerlig side nasjonalt.

– Har de ikke fått med seg kritikken din av regjeringens politikk?

– Dette er en medieskapt sak. Linjen til partiet er helt klar: Spesielt gamle Nord-Trøndelag er blant dem som mest merker sentraliseringspolitikken på kroppen. Vi kan gjerne samarbeide på kryss og tvers, men ikke nasjonalt. Vi vil ha en ny politisk kurs for Norge. Og det handler om et tydelig alternativ til dagens regjering, poengterer han.

– Du er også invitert inn i varmen av Frp?

– Alle har vel fridd til oss de siste månedene. Frp hadde justisministeren som gjennomførte nærpolitireformen, finansministeren som har sørget for tidenes avgiftsboom, samferdselsministeren som har gjennomført jernbanereformen og privatisering av jernbanen, noe som var svært uklokt. Og som har ødelagt taxinæringen. Og de hadde en landbruksminister som ville fjerne hele konsesjonsloven som sikrer nasjonalt eierskap, sier han.

– Vi er vel den største opponenten til alle disse løsningene. Regjeringen har strammet inn på nesten alle goder til arbeiderne og gitt skattekutt til direktørene. De rammer de som har minst og tjener de som har mest, sier Vedum.

Kaffekopp-praten

Da han ble Sp-leder i 2014 lanserte han umiddelbart kaffekopp-strategien. Poenget er å reise rundt, snakke, lytte, ta temperaturen, med kaffekoppen i hånda.

– Den gang hadde ikke vi lokallag i hver kommune heller. Derfor har jeg reist rundt for å hjelpe til med det. Ringt på dørene, drukket kaffe. Nå har vi det. Og det er viktig så lenge slagordet vårt er «nær folk i hele landet».

– Du prioriterer å reise mye?

– Jeg er bekymret for dem som er dårlige og i faresonen for sykdommen, for at folk skal miste jobben, for rus og andre ting som koronaen fører med seg. Men som partileder er det viktig for meg å snakke med folk og diskutere politikk. Høre hvor skoen trykker. Det er ikke så lett på videomøter. Derfor savner jeg å reise og snakke med folk, røper han.

– Jeg fikk en tur til Egersund og et verft der. Da fikk jeg pratet litt i gangene og fikk med meg litt småprat. Det er vel så viktig som alle møtene.

Trygve Slagsvold Vedum har vært kritisk til regjeringens håndtering av Covid-19.

– Problemet er at regjeringen glemte arbeidsfolket. Da korona-krisen brøt ut kom regjeringen med dårlige ordninger for arbeidsfolket. Derfor var det ekstremt viktig at vi tok regien på Stortinget. Det ga en trygghet til folket og var avgjørende for å gjøre en veldig tøff og vanskelig situasjon litt mindre vanskelig for arbeidsfolk i Norge, mener han.

Han mener fortsatt regjeringen burde iverksatt 52 ukers permitteringslengde med en gang.

– Det regjeringen driver med nå er et lurespill. Lengre permitteringstid kan hindre oppsigelser som i neste runde vil føre til mer midlertidig innleie. Det regjeringen driver med nå er en oppskrift for mer innleie, hevder han.

(Saken fortsetter under bildet)

Annen type dress for Trygve Slagsvold Vedum på hjemmebane.

Annen type dress for Trygve Slagsvold Vedum på hjemmebane.

Helge Rønning Birkelund

Mener han gir varme

– Og så er det blitt slik at det er greit å ha en øl i hånda, men fotball i beina er ikke greit. Det er strengere regler for å spille fotball enn å drikke øl. I Oslo er det vill fest. Men på foreldremøtet til datteren min får jeg høre at Stange-jentene ikke kan spille kamp mot Ottestad-jentene på grunn av smittefare. Regjeringen har glemt idretten og kulturen. Mange kommuner har ikke smittetilfeller i det hele tatt. Det er bare tull at barna ikke kan spille fotball, er hans bastante mening.

– Hvordan får en toppolitiker tatt vare på familien?

– Å være partileder er et familieprosjekt. Det går ut over hele familien. Men jeg prøver å komme meg hjem fra Oslo raskt som søren. Jeg håper og tror at døtrene mine vil si at jeg ikke er en fraværende far. Men der er de helt suverene dommere, sier han.

– Jeg opplever selv å ha et nært forhold til barna. Jeg tror de opplever mye varme. Og så liker jeg å bade, stå på ski og leke med barna.

– Du er beskyldt både for å være bakstreversk, populistisk og kynisk?

– Det var bakstreversk å være mot kommunereformen. Så var det plutselig populisme å være mot nærpolitireformen. Så mente Erna Solberg at jeg var kynisk som lyttet til de som bodde i områder hvor det var ulv. Erna og Høyre prøver hele tiden å sette merkelapper på meg. Kall meg hva du vil. Men det er jo litt morsomt å bli kalt både bakstreversk og populistisk av de samme. Det er jo to motsatser, sier han.

– Men hvis du går 10 år tilbake i tid, er det de samme sakene vi står for hele veien. Høyre og Frp har hatt en reformsyke. De setter i gang med store reformer nesten uten noen som helst utredninger. Ut av denne uansvarlige politikken er muligens det underligste utslaget regionen Viken. Det har blitt kostbart, veldig dyrt og sentraliserende, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Plutselig med tom kaffekopp.