JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GLAD GUTT: Vegard Mostue Johannessen smiler fra øre til øre etter at lønna hans er gått opp og han har fått etterbetalt manglende lønn. Det kan han takke tillitsvalgte Håvard Lundkvist (t.v) og Anders Oak for.

GLAD GUTT: Vegard Mostue Johannessen smiler fra øre til øre etter at lønna hans er gått opp og han har fått etterbetalt manglende lønn. Det kan han takke tillitsvalgte Håvard Lundkvist (t.v) og Anders Oak for.

Martin Guttormsen Slørdal

Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt

Meny betalte Vegard Mostue Johannessen og 13 av kollegene hans for lite i lønn. Til sammen har de fått etterbetalt 200.000 kroner. Det kan de takke de tillitsvalgte for.07.05.2019
11:21
07.05.2019 11:28

lene.svenning@lomedia.no

Vegard Mostue Johannessen er en glad ung mann. Etter at butikkmedarbeideren på Meny Lambertseter i Oslo meldte seg inn i Handel og Kontor (HK) og fikk hjelp av klubblederen på jobben, Anders Oak, har han fått etterbetalt 104.000 kroner. I mange år var Johannessen plassert på feil lønnstrinn; han rykket opp til et nytt trinn bare annethvert år, og ikke hvert år slik butikkansatte som jobber mer enn 15 timer i uka skal. Når han nå er plassert på riktig lønnstrinn, tjener han 5.000 kroner mer i måneden enn han gjorde før.

– Jeg kan ikke få sagt hvor takknemlig jeg er for den jobben Anders har gjort for meg. Jeg visste knapt hva HK var før jeg meldte meg inn, sier Johannessen til HK-Nytt.

Glisende forteller HK-medlemmet at han har betalt kredittkortgjelda si, kasta kredittkortet, og begynt å spare penger til bolig.

– Og nå har jeg penger på konto hvis noe uforutsett skjer, og slipper å låne penger av foreldrene mine. Det er så deilig, sier 24-åringen.

p

– Arbeidsgivers ansvar

I fjor høst skrev HK-Nytt om Eirik Trydal, en av Vegards kolleger. Trydal fikk etterbetalt 29.000 kroner. Årsaken var den samme, han hadde ikke gått opp ett lønnstrinn per år selv om han jobbet mer enn 15 timer i uka. Også den gangen var det de tillitsvalgte på jobben som hadde hjulpet ham med å få riktig lønn og etterbetalt det som manglet. Nå har klubbleder Oak gjort det samme regnestykket for Johannessen og tolv andre kolleger. Alle har nå fått riktig lønn, og elleve av dem har fått etterbetalt manglende lønn på til sammen 200.000 kroner.

– Det er gjort tre ulike feil. De fleste har ikke gått opp et lønnstrinn hvert år, slik de skal. To har ikke levert vitnemålet sitt fra videregående skole og dermed blitt satt på laveste lønnstrinn. Tre er over 25 år, men det er ikke registrert hos Meny, og dermed er de satt på et lavere lønnstrinn enn de skulle vært på, forklarer nestleder i klubben, Håvard Lundkvist.

– Det er arbeidsgiverens ansvar å sette ansatte på riktig lønnstrinn. Å forvente at alle ansatte skal vite hvilket lønnstrinn de skal ligge på, er helt absurd, sier han.

«Stol på systemet»

Vegard Mostue Johannessen har bare fått etterbetalt det Meny skyldte ham for de siste tre årene, mens han trolig har hatt feil lønn i omlag to og et halvt år før det også. Meny viser til en foreldelsesfrist på tre år for slike krav. I et brev til Johannessen skriver butikksjefen at Johannessen og alle ansatte i Meny selv har mulighet til å skaffe seg nødvendig kunnskap om lønna si ved å lese på intranettet og ved å se på sin egen lønnsslipp. Det synes ikke Johannessen er helt rettferdig. Han har nemlig flere ganger spurt både denne butikksjefen og de foregående sjefene sine om han har riktig lønn.

– De har alltid sagt at lønna er riktig, og at jeg må stole på systemet. Hva mer kunne jeg ha gjort, spør han.

Johannessen har likevel bestemt seg for å la det fare.

– Jeg gir meg her, jeg vil ikke krangle mer. Vi har holdt på med dette i et år nå, så jeg er klar for å bli ferdig med saken, sier han.

Meld deg på nyhetsbrev fra HK-Nytt

Stor jobb

Det er først og fremst Anders Oak som har regnet på lønna til medlemmene i klubben og hjulpet dem med å stille krav om etterbetaling og riktig lønn. Det har ikke bare vært enkelt.

– Jeg har ikke fått innsyn i den enkeltes lønn og antall timer de har jobbet, så jeg har vært nødt til å gå igjennom hver eneste lønnslipp og regne ut fra dem. Jeg har ikke kunnet gå direkte til lønningskontoret med kravene heller, alt må gå igjennom butikksjefen. Dette har tatt mange hundre timer, forteller han til HK-Nytt.

– Gjelder flere

Oak tror det er flere enn de ansatte på Meny på Lambertseter som ikke har fått den lønna de har krav på.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette gjelder enormt mange deltidsansatte, ikke bare i Meny, men i hele Norgesgruppen. Det betyr at arbeidsgiverne sparer mange lønnskroner. Det kan ikke bare være vår butikksjef som ikke har vært kjent med tariffavtalens regler for lønnsopprykk, sier han.

De tillitsvalgte håper dette blir ryddet opp i.

– Vi vil at det skal gå riktig for seg i alle butikker. Det er veldig tungvint at de lokale tillitsvalgte skal sitte og regne ut dette, sier Håvard Lundkvist.

Andres Oak tror ikke alle tillitsvalgte har kapasitet til å gjøre den jobben heller.

Meny beklager

– Jeg beklager på det sterkeste at vi har gjort feil. Nå har vi rettet opp i det, sier butikksjef Kri Sanmuganathan ved Meny Lambertseter til HK-Nytt.

Han ønsker ikke å svare på spørsmål fra HK-Nytt og viser til personalsjef Mette Martinsen i kjeden.

Martinsen opplyser om at det er den enkelte butikksjef som har ansvaret for at de ansatte er plassert på riktig lønnstrinn.

– Det er bare å beklage at ansatte på Meny Lambertseter har fått feil lønn og at det ikke har vært fulgt opp godt nok, sier hun.

– I et stort system kan det skje feil, og det skjer, dessverre. Derfor er det viktig for oss at de ansatte sjekker lønnslippen sin, den har alle tilgang til.

– Men den gir ikke svar på om de ansatte ligger på riktig lønnstrinn?

– Nei, men reglene for det ligger på intranettet. Eller så kan de ansatte spørre sin tillitsvalgte, det oppfordrer vi dem til å gjøre. Vi følger minstelønnssatsene i tariffavtalen, sier Martinsen.

Følg HK-Nytt på Facebook

Butikksjefene må passe på

Personalsjefen forteller at mange ansatte i kjeden har stilt spørsmål om de har riktig lønn etter at HK-Nytt skrev om saken i høst.

– For det meste er alt i orden. Vi har funnet noen feil. De fleste gjelder ansatte som ligger på feil lønnstrinn fordi de ikke har levert vitnemål fra videregående skole. Vi har også oppdaget at noen butikksjefer betaler de ansatte for mye, men vi krever ikke at de må betale tilbake, opplyser hun.

Martinsen synes det er positivt at HK-Nytt har skrevet om dette.

– I tråd med artikkelen har vi gått ut med generell informasjon og minnet butikksjefene om at de må passe på at de ansatte ligger på riktig lønnstrinn, sier hun.

– Vi kan aldri garantere at det ikke vil skje feil, men vi følger opp så godt vi kan. Vi ønsker jo ikke at feil skjer, sier hun.

p

Burde skje automatisk

Konserntillitsvalgt Trine Dahlstrøm er kjent med denne saken, men var ikke klar over at det dreide seg om så mange ansatte.

– Dette er ikke greit. Butikksjefene har et ansvar for å legge inn de ansatte på riktig lønnstrinn. De må følge med, sier hun til HK-Nytt.

– Det er dumt at dette ikke skjer automatisk og er avhengig av butikksjefene. Det burde endres, sier hun.

Dahlstrøm bekrefter at mange ansatte har stilt spørsmål om de har riktig lønn etter at HK-Nytt skrev om saken i høst. Hun kjenner til noen som har ligget på feil lønnstrinn og som har fått etterbetalt. Dahlstrøm mener at de ansatte også selv må følge med på om de har riktig lønn.

Dette sier tariffavtalen

• Landsoverenskomsten mellom HK og Virke gjelder i store deler av varehandelen. Avtalen har lønnstrinn 1, 2, 3, 4, 5 og 6.

• Ansatte som jobber mer enn 15 timer i uka skal rykke opp ett lønnstrinn hvert år. De som jobber mindre skal rykke opp annethvert år. Det er faktisk arbeidede timer og ikke kontraktfestede timer som gjelder.

07.05.2019
11:21
07.05.2019 11:28Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare


Flere saker