JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GLAD GUTT: Vegard Mostue Johannessen smiler fra øre til øre etter at lønna hans er gått opp og han har fått etterbetalt manglende lønn. Det kan han takke tillitsvalgte Håvard Lundkvist (t.v) og Anders Oak for.

GLAD GUTT: Vegard Mostue Johannessen smiler fra øre til øre etter at lønna hans er gått opp og han har fått etterbetalt manglende lønn. Det kan han takke tillitsvalgte Håvard Lundkvist (t.v) og Anders Oak for.

Martin Guttormsen Slørdal

Vegard fikk feil lønn i mange år. Nå har han fått 104.000 kroner etterbetalt

Meny betalte Vegard Mostue Johannessen og 13 av kollegene hans for lite i lønn. Til sammen har de fått etterbetalt 200.000 kroner. Det kan de takke de tillitsvalgte for.07.05.2019
11:21
07.05.2019 11:28

lene.svenning@lomedia.no

Vegard Mostue Johannessen er en glad ung mann. Etter at butikkmedarbeideren på Meny Lambertseter i Oslo meldte seg inn i Handel og Kontor (HK) og fikk hjelp av klubblederen på jobben, Anders Oak, har han fått etterbetalt 104.000 kroner. I mange år var Johannessen plassert på feil lønnstrinn; han rykket opp til et nytt trinn bare annethvert år, og ikke hvert år slik butikkansatte som jobber mer enn 15 timer i uka skal. Når han nå er plassert på riktig lønnstrinn, tjener han 5.000 kroner mer i måneden enn han gjorde før.

– Jeg kan ikke få sagt hvor takknemlig jeg er for den jobben Anders har gjort for meg. Jeg visste knapt hva HK var før jeg meldte meg inn, sier Johannessen til HK-Nytt.

Glisende forteller HK-medlemmet at han har betalt kredittkortgjelda si, kasta kredittkortet, og begynt å spare penger til bolig.

– Og nå har jeg penger på konto hvis noe uforutsett skjer, og slipper å låne penger av foreldrene mine. Det er så deilig, sier 24-åringen.

p

– Arbeidsgivers ansvar

I fjor høst skrev HK-Nytt om Eirik Trydal, en av Vegards kolleger. Trydal fikk etterbetalt 29.000 kroner. Årsaken var den samme, han hadde ikke gått opp ett lønnstrinn per år selv om han jobbet mer enn 15 timer i uka. Også den gangen var det de tillitsvalgte på jobben som hadde hjulpet ham med å få riktig lønn og etterbetalt det som manglet. Nå har klubbleder Oak gjort det samme regnestykket for Johannessen og tolv andre kolleger. Alle har nå fått riktig lønn, og elleve av dem har fått etterbetalt manglende lønn på til sammen 200.000 kroner.

– Det er gjort tre ulike feil. De fleste har ikke gått opp et lønnstrinn hvert år, slik de skal. To har ikke levert vitnemålet sitt fra videregående skole og dermed blitt satt på laveste lønnstrinn. Tre er over 25 år, men det er ikke registrert hos Meny, og dermed er de satt på et lavere lønnstrinn enn de skulle vært på, forklarer nestleder i klubben, Håvard Lundkvist.

– Det er arbeidsgiverens ansvar å sette ansatte på riktig lønnstrinn. Å forvente at alle ansatte skal vite hvilket lønnstrinn de skal ligge på, er helt absurd, sier han.

«Stol på systemet»

Vegard Mostue Johannessen har bare fått etterbetalt det Meny skyldte ham for de siste tre årene, mens han trolig har hatt feil lønn i omlag to og et halvt år før det også. Meny viser til en foreldelsesfrist på tre år for slike krav. I et brev til Johannessen skriver butikksjefen at Johannessen og alle ansatte i Meny selv har mulighet til å skaffe seg nødvendig kunnskap om lønna si ved å lese på intranettet og ved å se på sin egen lønnsslipp. Det synes ikke Johannessen er helt rettferdig. Han har nemlig flere ganger spurt både denne butikksjefen og de foregående sjefene sine om han har riktig lønn.

– De har alltid sagt at lønna er riktig, og at jeg må stole på systemet. Hva mer kunne jeg ha gjort, spør han.

Johannessen har likevel bestemt seg for å la det fare.

– Jeg gir meg her, jeg vil ikke krangle mer. Vi har holdt på med dette i et år nå, så jeg er klar for å bli ferdig med saken, sier han.

Meld deg på nyhetsbrev fra HK-Nytt

Stor jobb

Det er først og fremst Anders Oak som har regnet på lønna til medlemmene i klubben og hjulpet dem med å stille krav om etterbetaling og riktig lønn. Det har ikke bare vært enkelt.

– Jeg har ikke fått innsyn i den enkeltes lønn og antall timer de har jobbet, så jeg har vært nødt til å gå igjennom hver eneste lønnslipp og regne ut fra dem. Jeg har ikke kunnet gå direkte til lønningskontoret med kravene heller, alt må gå igjennom butikksjefen. Dette har tatt mange hundre timer, forteller han til HK-Nytt.

– Gjelder flere

Oak tror det er flere enn de ansatte på Meny på Lambertseter som ikke har fått den lønna de har krav på.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette gjelder enormt mange deltidsansatte, ikke bare i Meny, men i hele Norgesgruppen. Det betyr at arbeidsgiverne sparer mange lønnskroner. Det kan ikke bare være vår butikksjef som ikke har vært kjent med tariffavtalens regler for lønnsopprykk, sier han.

De tillitsvalgte håper dette blir ryddet opp i.

– Vi vil at det skal gå riktig for seg i alle butikker. Det er veldig tungvint at de lokale tillitsvalgte skal sitte og regne ut dette, sier Håvard Lundkvist.

Andres Oak tror ikke alle tillitsvalgte har kapasitet til å gjøre den jobben heller.

Meny beklager

– Jeg beklager på det sterkeste at vi har gjort feil. Nå har vi rettet opp i det, sier butikksjef Kri Sanmuganathan ved Meny Lambertseter til HK-Nytt.

Han ønsker ikke å svare på spørsmål fra HK-Nytt og viser til personalsjef Mette Martinsen i kjeden.

Martinsen opplyser om at det er den enkelte butikksjef som har ansvaret for at de ansatte er plassert på riktig lønnstrinn.

– Det er bare å beklage at ansatte på Meny Lambertseter har fått feil lønn og at det ikke har vært fulgt opp godt nok, sier hun.

– I et stort system kan det skje feil, og det skjer, dessverre. Derfor er det viktig for oss at de ansatte sjekker lønnslippen sin, den har alle tilgang til.

– Men den gir ikke svar på om de ansatte ligger på riktig lønnstrinn?

– Nei, men reglene for det ligger på intranettet. Eller så kan de ansatte spørre sin tillitsvalgte, det oppfordrer vi dem til å gjøre. Vi følger minstelønnssatsene i tariffavtalen, sier Martinsen.

Følg HK-Nytt på Facebook

Butikksjefene må passe på

Personalsjefen forteller at mange ansatte i kjeden har stilt spørsmål om de har riktig lønn etter at HK-Nytt skrev om saken i høst.

– For det meste er alt i orden. Vi har funnet noen feil. De fleste gjelder ansatte som ligger på feil lønnstrinn fordi de ikke har levert vitnemål fra videregående skole. Vi har også oppdaget at noen butikksjefer betaler de ansatte for mye, men vi krever ikke at de må betale tilbake, opplyser hun.

Martinsen synes det er positivt at HK-Nytt har skrevet om dette.

– I tråd med artikkelen har vi gått ut med generell informasjon og minnet butikksjefene om at de må passe på at de ansatte ligger på riktig lønnstrinn, sier hun.

– Vi kan aldri garantere at det ikke vil skje feil, men vi følger opp så godt vi kan. Vi ønsker jo ikke at feil skjer, sier hun.

p

Burde skje automatisk

Konserntillitsvalgt Trine Dahlstrøm er kjent med denne saken, men var ikke klar over at det dreide seg om så mange ansatte.

– Dette er ikke greit. Butikksjefene har et ansvar for å legge inn de ansatte på riktig lønnstrinn. De må følge med, sier hun til HK-Nytt.

– Det er dumt at dette ikke skjer automatisk og er avhengig av butikksjefene. Det burde endres, sier hun.

Dahlstrøm bekrefter at mange ansatte har stilt spørsmål om de har riktig lønn etter at HK-Nytt skrev om saken i høst. Hun kjenner til noen som har ligget på feil lønnstrinn og som har fått etterbetalt. Dahlstrøm mener at de ansatte også selv må følge med på om de har riktig lønn.

Dette sier tariffavtalen

• Landsoverenskomsten mellom HK og Virke gjelder i store deler av varehandelen. Avtalen har lønnstrinn 1, 2, 3, 4, 5 og 6.

• Ansatte som jobber mer enn 15 timer i uka skal rykke opp ett lønnstrinn hvert år. De som jobber mindre skal rykke opp annethvert år. Det er faktisk arbeidede timer og ikke kontraktfestede timer som gjelder.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.05.2019
11:21
07.05.2019 11:28Mest lest

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Stein Inge Stølen

Selskapet stjal lønn fra de ansatte, men kjører fortsatt for Postnord

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»


Flere saker