JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Securitas har vaktholdet på Color Line:

Vekterne på Color Line kan puste lettet ut. De får beholde jobben og tariffavtalen

Etter noen turbulente måneder er vekterne på Color Line trygge på at de får beholde jobben og tariffavtalen.
Puster ut: Etter en usikker høst, er vekterne i PSS nå sikre på at de beholder jobben på Color Line. Fra venstre ser vi Jason Kannemeyer, Trond Kårikstad, Kaia Evensen Strand og Kenneth Bøhlerengen.

Puster ut: Etter en usikker høst, er vekterne i PSS nå sikre på at de beholder jobben på Color Line. Fra venstre ser vi Jason Kannemeyer, Trond Kårikstad, Kaia Evensen Strand og Kenneth Bøhlerengen.

Brian Cliff Olguin

ane.borrud@lomedia.no

Nokas har hatt vaktholdet på Color Line-skipene i mange år. I fjor høst vant Securitas anbudet på vaktholdet på land og om bord, og satt vaktholdet ombord til sitt datterselskap PSS Securitas, som ikke har tariffavtale.

p

Nokas-vekterne på Color Line-skipene har vært gjennom en periode med mye uro etter anbudsrunden. Ville de få beholde jobben? Ville de få beholde tariffavtalen? Eller ville de miste avtalefestet pensjon? Og hva med rettigheten til de tillitsvalgte som ligger i hovedavtalen?

Det ble etter hvert klart at Nokas-vekterne på Color Line beholdt samme lønns- og arbeidsvilkår da tre avdelinger i PSS Securitas tilknyttet Color Line-kontrakten ble opprettet; Maritim sikkerhet Vestfold, Maritim sikkerhet Kristiansand og Maritim sikkerhet Oslo, og det ble inngått tariffavtale i de tre avdelingene.

Mye usikkerhet

– Det har vært mye usikkerhet hele veien, sier Kenneth Bølerengen, nyvalgt klubbleder i Oslo.

Etter at det ble klart at de fikk beholde jobben gjennom en såkalt virksomhetsoverdragelse, og at vekterne skulle omfattes av tariffavtale, føler de seg nå trygge.

– I alle fall i tre år til, sier Trond Kårikstad, tillitsvalgt i klubben i Kristiansand.

Kontrakten Securitas har med Color Line er på tre år, med mulighet for forlengelse først et år, og så et år til. Og så er det ny anbudsrunde.

1. desember gikk vekterne fra å være ansatt i Nokas til å være ansatt i de maritime avdelingene i PSS. Og rett inn i julebordsesongen.

p

– Det har vært en hektisk periode. Vi har egentlig ikke hatt tid til å tenke. Det er nå vi må se framover, konstaterer Bøhlerengen.

Ny fagforening

Nå må vekterne i PSS bygge fagforeningen fra bunnen av. I midten av januar var ni av dem som jobber på Color Line på en samling på Color Fantasy, sammen med Securitas Oslo/Akershus. Den nye fagforeninga i de tre maritime avdelingene i PSS ble konstituert i løpet av turen.

Den består av tre klubber; i Kristiansand, Vestfold og Oslo. Jason Kannemeyer er valgt som klubbleder i Kristiansand, Kaia Evensen Strand i Vestfold og Kenneth Bøhlerengen i Oslo. De tre klubblederne skal utgjøre det sentrale arbeidsutvalget, og Jason Kannemeyer er ny hovedtillitsvalgt.

Alle tre har vært tillitsvalgte i Nokas. Kenneth Bøhlerengen i 12 år, deriblant hovedverneombud. Jason Alexander Kannemeyer i to år, og Kaia Evensen Strand i om lag et halvt år.

Jason Kannemeyer er ny hovedtillitsvalgt.

Jason Kannemeyer er ny hovedtillitsvalgt.

Brian Cliff Olguin

Fokus på klubbene

Ifølge Kannemeyer skal det sentrale arbeidsutvalget ha et tett samarbeid framover.

– Vedtekter og forslag til samarbeidsavtale med bedriften er klar. Vi har basert mye på Securitas sin samarbeidsavtale, men vår er skalert ned til å passe vår organisasjon. Det er ikke vits å finne opp kruttet på nytt, sier han.

p

Den ferske fagforeninga skal nå ha fokus på verving og klubbarbeid. Nærmere 70 prosent i PSS Maritim er allerede organiserte, og de fleste uorganiserte er i Oslo. Der skal det settes inn et verveframstøt.

– Også er det viktig for oss å få aktivitet i de tre klubbene. Klubben er talerøret til medlemmene oppover i avdelingen, det er her vi tar avgjørelser sammen i et fellesskap. Når mennesker føler de har en stemme som blir hørt er det større sjans for at den blir brukt. Jeg håper vi kan få et engasjement der de endringene vi snakker om med hverandre kan bli løftet opp til klubben og videre, avslutter Kannemeyer.

Warning
Annonse
Annonse