JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre vil avvikle taxfreeordningen for klimaets skyld: Vil gi mer utslipp, mener leder i Norsk Flygerforbund

Fjernes taxfreeordningen vil passasjerer ta med varene om bord på flyet, og tyngre fly vil øke utslippene, mener forbundsleder Yngve Carlsen.
Forbundsleder Yngve Carlsen mener Venstres landsmøtevedtak er klimamessig ufornuftig. – Det vil bare føre til at passasjerene tar med kvoten sin om bord i flyene. Det gir tyngre fly og mer utslipp, sier lederen i Norsk Flygerforbund.

Forbundsleder Yngve Carlsen mener Venstres landsmøtevedtak er klimamessig ufornuftig. – Det vil bare føre til at passasjerene tar med kvoten sin om bord i flyene. Det gir tyngre fly og mer utslipp, sier lederen i Norsk Flygerforbund.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Ekspertutvalget «Norge mot 2025» under ledelse av Jon Gunnar Pedersen, foreslår å skrote taxfreeordningen. Under helgens landsmøte vedtok Venstre det samme.

Noen bruker alkoholpolitikk som argument for å skrote ordningen. Venstres landsmøte har gått inn for å avvikle taxfreeordningen og endre flypassasjeravgiften for å være på offensiven mot klimagassutslipp fra flytrafikk. Venstre vil bruke de økte avgiftsinntektene til å opprettholde et godt tilbud på alle landets flyplasser.

Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener i beste fall at vedtaket er uklokt. Regjeringen, som Venstre selv sitter i, skal komme med en stortingsmelding om luftfart i løpet av neste år. Carlsen synes dessuten det er merkelig å mene så mye om luftfart og hvilke grep som skal tas, midt i en pandemi som har lamslått hele næringen.

Les også: Regjeringsutvalg vil skrote taxfree-ordningen: – Respektløst, sier HK-tillitsvalgt

– Klimamessig ufornuftig

Både LO og Norsk Flygerforbund mener taxfreeordningen er viktig for å opprettholde finansieringsmodellen for Avinor.

Han mener også det vil være ytterst byråkratisk hvis landets 44 lufthavner skal utsettes for årlig budsjettbehandling i Stortinget.

– Dessuten er det klimamessig ufornuftig. Det vil bare føre til at passasjerene tar med kvoten sin om bord i flyene. Det gir tyngre fly og mer utslipp, sier Yngve Carlsen.

Skal man fjerne taxfreeordningen må man samtidig fjerne adgangen til å ta med varer for inntil 6000 kroner inn i landet, og fjerne kvotene som er i dag. Da må det ansettes tusenvis av tollere for å forsterke kontrollene både ved landets grenseoverganger og på flyplassene, mener han.

Finnmark-delegasjonen på landsmøtet fikk ikke gjennomslag for å stryke forslaget om å fjerne taxfreeordningen. De mener ordningen er nødvendig for å finansiere landets minste flyplasser.

Aktuelt: Venstre vil fortsatt kutte i sykelønna

– Nok en skivebom fra Venstre

Venstre går også inn for en miljøavgift basert på utslipp. Flypassasjeravgiften for flyginger utenfor Europa skal økes, mener partiet.

– Vi så jo hvordan det gikk sist Venstre fem over tolv på natta fikk gjennomslag for en flypassasjeravgift som flyselskapene, grunnet knivskarp konkurranse, ikke har maktet å legge inn i billettprisen. Venstre vet også at en slik avgift har neglisjerbar miljøeffekt og kun fører til dårligere konkurransekraft i en fra før svært presset næring. Forslaget er derfor nok en skivebom fra Venstre, avslutter Yngve Carlsen.

Les også: NHO skuffet over at Venstre vil beholde formuesskatten

Annonse
Annonse