JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbaneforslag opp i Nordisk råd

Venstre vil ha felles jernbaneplan i Norden – advarer mot «tukling» med jernbanepakke 4

Ola Elvestuen vil samle de nordiske landene om en storstilt, felles jernbaneplan. Han advarer regjeringen mot å tukle med EUs fjerde jernbanepakke.
Venstre vil knytte Norden tettere sammen gjennom felles jernbaneutbygging.

Venstre vil knytte Norden tettere sammen gjennom felles jernbaneutbygging.

Ole Palmstrøm

Elvestuen sitter i den norske delegasjen til Nordisk råd, som holder sin 73. sesjon i København denne uka.

For å komme seg dit uten å fly, må den tidligere klima- og miljøministeren først ta buss fra Oslo til Malmö, før han tar toget videre til København. Turen tar åtte timer.

– Det er det virkelig ingen grunn til, sier Elvestuen.

Nordisk høyhastighetsnett

Han mener det er på høy tid med bedre jernbaneforbindelser mellom landene i Skandinavia og Norden.

– Det første vi må gjøre, er å stå sammen med Sverige, Finland og Danmark om flere tog over landegrensene. På lengre sikt må vi utarbeide et høyhastighetsnett i Norden, sier Elvestuen.

Sammen med Venstre-kollega Ketil Kjenseth har han fremmet forslag om en «nordisk høyhastighetsjernbaneplan» som skal behandles under Nordisk råd-sesjonen til uka.

Forslaget er fremmet gjennom Midten-gruppen, som er den største partigruppen i rådet.

Saken fortsetter inder bildet.

Venstres Ola Elvestuen bruker åtte timer på å komme seg fra Oslo til København med kollektivtrafikk når han skal delta på Nordisk råd-sesjonen denne uka.

Venstres Ola Elvestuen bruker åtte timer på å komme seg fra Oslo til København med kollektivtrafikk når han skal delta på Nordisk råd-sesjonen denne uka.

Leif Martin Kirknes

Advarer regjeringen

Ifølge Venstre-politikeren finnes det midler i EU til å finansiere jernbaneutbygging mellom landene. Det bør Norge benytte seg av, mener Elvestuen.

Han advarer mot å tukle med EUs fjerde jernbanepakke.

– Det at vi har et felles regelverk i Europa på jernbane, gjør det mye lettere å utvikle prosjekter, sier Elvestuen.

EUs jernbanepakke ble innlemmet i norsk lov i september. Et kjerneelement i reformen er at persontogtilbudet som hovedregel skal konkurranseutsettes.

EUs fjerde jernbanepakke: Huitfeldt tar jernbaneanbudene til EØS

Myhrvold (Sp:) – Uavhengig av EU

Regjeringen er på sin side skeptisk til anbud på persontrafikk og jobber for å få unntak fra deler av jernbanepakken.

Senterpartiets Ole André Myhrvold, som også er medlem av Midten-gruppen i Nordisk råd, roser Elvestuens initiativ, men er ikke enig i at Norden-samarbeidet avhenger av fjerde jernbanepakke.

– Det virker som det gamle folkestyrepartiet Venstre har blitt mer opptatt av å underordne seg en union vi ikke er en del av, enn å ivareta norske interesser. Heldigvis har de nordiske landene en lang historie med samarbeid på områder hvor det er fornuftig, uavhengig av EU, sier Myhrvold.

Ragne Borge Lysaker

(©NTB)

marie.de.rosa@ntb.no

Annonse
Annonse