JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre vil stjele velgere fra tre partier

Venstre skal vokse seg over sperregrensen. Den nyvalgte lederen, Guri Melby, ser tre potensiale partier som partiet kan stjele velgere fra.
Guri Melby har tatt på seg en tøff jobb som ny Venstre-leder.

Guri Melby har tatt på seg en tøff jobb som ny Venstre-leder.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Etter en intens personstrid hvor Sveinung Rotevatn og Abid Raja dominerte overskriftene, var det Guri Melby som lørdag ble kronet som ny Venstre-leder på partiets landsmøte.

Den nyvalgte lederen peker ut tre hovedsaker for Venstre i det knappe året som er igjen før stortingsvalget neste år: skole, miljø og arbeidsplasser.

Den nye Venstre-lederen har som målsetning å vinne valgkampen, kampen mot klimaendringene, gjennomføre tidenes utdanningsløft og få Norge inn i EU. Djerve mål for et parti med en oppslutning på 2,5 prosent på Opinions siste måling for FriFagbevegelse, og dermed på sitt laveste nivå siden desember.

Likevel er hun optimist.

– Jeg tror dette blir veldig bra. Krevende, slitsomt og lange dager vil det nok bli, men sammen med Sveinung og Abid (de to nye nestlederne) skal vi gjøre det vi kan for å inspirere, motivere og dra Venstre langt over sperregrensa, sier Guri Melby til FriFagbevegelse.

Tre hovedsaker

Med ett unntak har Venstre vært under sperregrensa siden desember 2018, og ser to-tallet for fjerde gang i år på siste Opinion-måling.

Melby tror potensialet til Venstre er mye større enn det partiet hittil har utnyttet.

– Andre før meg har brent seg på å sette et tall som mål. Jeg tror derfor jeg nøyer meg med å si at vi skal bli mye større enn det vi er i dag. Jeg har tro på at et nytt lag med en tydelig politikk og visjon vil klare å kapre mange flere velgere, sier kunnskapsministeren og altså nyvalgte Venstre-lederen.

– Hvis partiet skal vokse, hvem skal dere ta velgere fra?

– Vi har allerede fått flere hundre nye medlemmer de siste ukene, så vi vokser jo. Men jeg tror nok vi kan hente mange stemmer fra Ap, MDG og Høyre, svarer hun.

Forholdet til LO

Tradisjonelt har Venstre og fagbevegelsen vært en dårlig match. Prinsipp-programmet som ble vedtatt på landsmøtet i helga sier lite om partiets forhold til noen av organisasjonene i fagbevegelsen.

Innledningsvis i programmet heter det at «Venstre vil ha et arbeidsliv bygget på trepartssamarbeidet, hvor anstendighet og åpenhet er grunnleggende».

Videre står det at «Venstre la grunnlaget for trepartssamarbeidet og vil styrke dette som fundamentet for et godt arbeidsliv. Vi ønsker sterke og uavhengige fagorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner for å sikre medbestemmelse, maktbalanse og rettferdighet i arbeidslivet».

– Har korona-pandemien endret partiets syn på trepartssamarbeidet?

– Jeg har alltid sett på trepartssamarbeidet som viktig for et seriøst og godt arbeidsliv i Norge. Det mener jeg fortsatt. Det handler om å vise hvor viktig trepartssamarbeidet har vært og fortsatt er. Jeg tror mange bare ser på å være organisert som å få gratis forsikring eller noe annet. Jeg tror man må bli bedre på å formidle hvorfor partssamarbeidet er viktig for det arbeidslivet vi har.

Fagforeningsfradraget

En av de store sakene i valgkampen til høsten, blir spørsmålet om pensjon fra første krone. Høyre har nylig foreslått i sitt utkast til programforslag at partiet er for pensjon fra første krone, men at det må skje i samråd med partene i arbeidslivet.

Guri Melby vil ikke røpe hva Venstre vil mene om dette.

– Dette er under utredning. Jeg kan ikke forskuttere Venstres holdning før gruppas utredning er klar, svarer hun.

Ferietillegget som permitterte og ledige mistet fra 2015, vil hun derimot ikke være gi tilbake.

– Vårt fokus nå er å få folk tilbake i arbeid. Derfor kommer vi med flere økonomiske tiltak for å bidra at vi kan skape mer og inkludere flere tilbake i arbeidslivet. Jeg tror det er der vi må ha fokuset, sier Guri Melby.

Fagforeningsfradraget vil Venstre beholde som i dag. Torsdag legger partiet fram sitt forslag til nytt partiprogram.

– Trepartssamarbeidet og retten til å være organisert er viktig for Venstre. I nytt utkast til program som presenteres på torsdag kan jeg avsløre at vi vil frede fagforeningsfradraget på dagens nivå, sier Guri Melby til FriFagbevegelse.

Ja til EU-medlemskap

Venstre vedtok med et overveldende flertall at Norge skal bli medlem av EU. Vedtaket presiserer at Norge må ha egne løsninger for fiskeri og landbruk, og at spørsmålet om EU-medlemskap må avgjøres gjennom folkeavstemning.

– De internasjonale institusjonene er under press. Venstre skal være en tydelig stemme for solidaritet, samarbeid og fellesskap over landegrensene. Det er bare gjennom forpliktende samarbeid mellom landene at vi kan løse de store utfordringene verden står overfor, som klimakrisen. EU har gått foran i klimaarbeidet, bidratt til mindre forskjeller og mer rettferdighet i Europa. Det er det viktigste fredsprosjektet i moderne europeisk historie, mener Guri Melby.

EØS-avtalen sikrer næringslivet i Norge adgang til et europeisk marked. Det er viktig for å skape vekst og arbeidsplasser over hele landet, og er helt avgjørende for mange eksportbedrifter langs kysten vår. Venstre mener Norge bør delta fullt ut i det europeiske samarbeidet gjennom medlemskap i EU.

Vedtaket presiserer at Norge må ha egne løsninger for fiskeri og landbruk, og at spørsmålet om EU-medlemskap må avgjøres gjennom folkeavstemning.

– De internasjonale institusjonene er under press. Venstre skal være en tydelig stemme for solidaritet, samarbeid og fellesskap over landegrensene. Det er bare gjennom forpliktende samarbeid mellom landene at vi kan løse de store utfordringene verden står overfor, som klimakrisen. EU har gått foran i klimaarbeidet, bidratt til mindre forskjeller og mer rettferdighet i Europa. Det er det viktigste fredsprosjektet i moderne europeisk historie, sier Guri Melby til FriFagbevegelse.

EØS-avtalen sikrer næringslivet i Norge adgang til et europeisk marked. Det er viktig for å skape vekst og arbeidsplasser over hele landet, og er helt avgjørende for mange eksportbedrifter langs kysten vår. Venstre mener Norge bør delta fullt ut i det europeiske samarbeidet gjennom medlemskap i EU.

– EØS-samarbeidet blir en viktig sak i valgkampen i 2021, og Venstre står kompromissløst på samarbeidets side. På lenger sikt ønsker vi også å ta del i de demokratiske institusjonene i EU gjennom et fullt medlemskap, avslutter hun.

Hun overtar stafettpinnen etter Trine Skei Grande. Venstre er dermed det første partiet i Norge der ledervervet går fra én kvinne til en annen.

E

n

Annonse
Annonse