JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det stormer rundt Venstre-leder Trine Skei Grande.

Det stormer rundt Venstre-leder Trine Skei Grande.

Venstre

Kommentar:

«Venstres hodepine»

Det er uro på grunnplanet i Venstre.
13.09.2019
14:00
14.09.2019 16:16

kjell.werner@anb.no

3,9 prosent oppslutning i kommunevalget har fått flere tillitsvalgte i Venstre til å kreve endringer i partiets ledelse. Dette er det dårligste lokalvalgresultatet siden 2003. Venstre-leder Trine Skei Grande hevder at hun har stor støtte i partiet, men det gjenstår å se om hun klarer å ri av stormen. Det er i hvert fall stor sannsynlighet for at det blir nye nestledere i Venstre. Guri Melby og Sveinung Rotevatn er aktuelle kandidater til eventuelt å erstatte Ola Elvestuen og Terje Breivik.

Følg oss på Facebook

Trine Skei Grande har vært leder i Venstre siden 2010. Hun klarte bragden å få Venstre over sperregrensen på fire prosent både i 2013 og 2017. I perioden 1993 til 2009 vandret Venstre som en jojo under og over den magiske grensen. Trine Skei Grande banet også vei for den omstridte prosessen som førte Venstre inn i Erna Solbergs regjering. Det skjedde til tross for at Venstre-folk hadde lovet dyrt og hellig at partiet ikke skulle gå i regjering sammen med Fremskrittspartiet.

Venstres problem er mye mer enn et personproblem. Det er politikken som ikke har fenget. Slik sett var det godt gjort at Venstre ikke klarte å surfe på klimabølgen ved årets valg. Miljøminister Ola Elvestuen må ta en stor del av ansvaret for at Venstre ikke lyktes på dette punktet. Venstre har, med noen få hederlige lokale unntak, i stor grad blitt et parti for urbane velgere. Distriktsprofilen er borte, og dermed lå også disse områdene åpne for Senterpartiet.

Trine Skei Grande mener å ha svar på hvordan partiet kan kapre flere velgere. Hun vil gjøre Venstre til et «mye mer klassisk liberalt parti». Venstre-lederen er bekymret over at proteksjonistiske partier og ensakspartier vokser og peker spesielt på økende EØS-motstand. Det hører med til historien at stadig flere nordmenn sier ja til EØS-avtalen, og at EØS-tilhengerne også er i flertall blant Senterpartiets store velgerskare.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Trine Skei Grande skal være forsiktig med å indikere at det er velgere som har tatt feil. Velgerne har talt. Det må respekteres og tas på alvor. Partier som har tapt må lære av vinnerne. Det gjelder også Venstre, som naturlig nok må se om det trengs ny politikk på noen områder. Venstre-lederen skryter av det partiet har fått til i regjering, og hun poengterer samtidig at Frp nå er med på en politikk som er bedre for landet. Problemet er bare at velgerne er av en annen oppfatning.

Trine Skei Grande har ved tidligere anledninger ristet av seg intern kritikk. Mye tyder på at hun klarer det også denne gangen. For en stakket stund.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.09.2019
14:00
14.09.2019 16:16