JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil beordre leger til distriktene

Ap-politiker Freddy de Ruiter vil beordre leger til plikttjeneste i distriktskommuner som sliter med å få ansatt leger.

Høyre mener kommunesammenslåinger er løsningen.

Mange kommuner har store problemer med å rekruttere leger, har stor gjennomtrekk av vikarer, og i praksis ingen fastlegeordning.

– Det er på tide å diskutere beordring av leger til kommunene for en viss periode, sier Freddy de Ruiter (Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Nationen.

Han mener det kan være en vei å gå for å få bukt med legemangelen i distriktskommunene, gjennomtrekk og mange vikarer på kort tid.

– Det er dessuten betenkelig at små kommuner må blakke seg fordi de må gå gjennom dyre vikarbyråer, tilby høy lønn og andre goder for å få leger til å bli, sier han.

– Jeg er ikke tilhenger av tvang, men ser at det kan være en siste utvei, sier Freddy de Ruiter.

– Samfunnet har finansiert en kostbar utdanning for legene. Derfor er det rimelig at samfunnet styrer legeressursene bedre enn i dag, sier han.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen er helt uenig med de Ruiter.

– Tvang er ikke et godt tiltak, derimot er kommunesammenslåing løsningen, særlig for små kommuner som sliter med å få stabil legedekning. Større kommuner gir mulighet for større fagmiljø, fellesskap og et bærekraftig miljø, sier Johnsen, som også er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Legene selv synes tvangsflytting er en dårlig idé.

– Tvang er farlig for rekrutteringen av nye allmennleger, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse