JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fylle opp «Bøtefondet»

Det trengs mer penger for å dekke bøter og advokatutgifter for aksjonistene på havna i Tromsø.
Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (til venstre) og Vegard Holm i støttegruppa for havnearbeiderne oppfordrer fagforeninger og klubber til å bidra til "Bøtefondet" som skal dekke bøter og advokatutgifter for demonstrantene i Tromsø.

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (til venstre) og Vegard Holm i støttegruppa for havnearbeiderne oppfordrer fagforeninger og klubber til å bidra til "Bøtefondet" som skal dekke bøter og advokatutgifter for demonstrantene i Tromsø.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

I juni ble 41 demonstranter arrestert og bøtelagt i forbindelse med en blokade-aksjon rettet mot NorLines bruk av streikebrytere på havna i Tromsø. Et støttefond ble opprettet et par uker senere, men det trengs mer penger for å dekke bøter og advokatutgifter.Fondet som har fått navnet «Bøtefondet» ble opprettet av Heismontørenes Fagforening. Til nå er det kommet inn drøyt 38.000 kroner, men bare bøtene beløper seg til over 200.000.

Oppfordring

– Bøtefondets førsteprioritet er å dekke bøtene som demonstrantene fikk etter blokaden 12. juni. Andreprioritet er å dekke advokatutgiftene, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening til Transportarbeideren.

Han forteller at det både er fagforeninger og enkeltpersoner som har gitt penger til Bøtefondet i solidaritet med havnearbeidernes kamp. En av de som vil nyte godt av fondet, er tidligere redaktør i Transportarbeideren, Vegard Holm. Han var en av 41 som ble arrestert av politiet i Tromsø i juni.

– Jeg synes ikke det er ille å få inn 38.000 kroner i løpet av sommermånedene, men nå vil vi ut å oppfordre både fagforeninger og klubber til å gi penger, slik at ikke demonstrantene blir sittende med hele regninga alene, sier Holm.

Prinsipiell sak

Holm og Hansen har deltatt på alle aksjonene i Tromsø, og heismontørenes leder er klar på hvorfor.

– Kampen for tariffavtale er helt grunnleggende i arbeidslivet. At det ble satt inn streikebrytere både i Tromsø og Mosjøen har vekket oss heismontører. Vi er opptatt av hva som er rettferdig, og det er ikke rettferdig at havnearbeidere står på utsiden av gjerdet og ser at andre gjør jobben deres. Dette er en prinsipiell sak, og det skulle egentlig bare mangle at vi engasjerte oss, poengterer Hansen.

Det skulle han ønske flere gjorde.

– Alle fagforeninger burde vært opptatt av dette, sier han.

Økt oppslutning

Den siste aksjonen var i Tromsø 23. august, med rekorddeltagelse.

– Vi føler at flere og flere blir med. Vi har sett i Tromsø at det er flere fagforeninger som deltar i blokadene, men fremdeles er det for lite trøkk på saken fra mange fagforbunds forbundsledelser. På grasrota er det bedre, og det har gitt sjauerne en boost. Jeg skulle bare ønske at enda flere ble med på demonstrasjonene. Får vi med oss grunnplanet, vil lederne følge etter, sier en optimistisk Vegard Holm.

Bedt om fem dager

Datoen for rettssaken mot de 41 demonstrantene som ble arrestert i juni er for øvrig ikke satt, men ifølge Vegard Holm har demonstrantenes advokat anslått at det kan skje i november eller desember.

– Han har bedt om fem dagers behandling i tingretten, sier Vegard Holm.

Før den tid håper han og Hansen at Bøtefondet kan vokse.

– Får vi inn mer penger enn det koster å dekke eventuelle bøter og advokatutgifter, vil alt overskytende gå direkte til støttekontoen for havnearbeiderne, avslutter Markus Hansen og Vegard Holm.

«Bøtefondet» har kontonummer: 1207.16.33827

Bøtefondet

Kontonummer: 1207.16.33827

Merk innbetalingen "Bøtefondet"

Les også:

Ber om pengestøtte til bryggesjauerne i Tromsø (23. juni 2014)

Det er ikke rettferdig at havnearbeidere står på utsiden av gjerdet og ser at andre gjør jobben deres.

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening

Annonse
Annonse

Bøtefondet

Kontonummer: 1207.16.33827

Merk innbetalingen "Bøtefondet"

Les også:

Ber om pengestøtte til bryggesjauerne i Tromsø (23. juni 2014)