JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha kampfiksing på dagsorden

Med økende internasjonal spillaktivitet på nett er kampfiksing et problem også Norge må få øynene opp for.
Både Joachim Walthin i NISO og Ragmor Aasrud (A) advarer nå mot at kampfiksing kan bli et stort problem i Norge.

Både Joachim Walthin i NISO og Ragmor Aasrud (A) advarer nå mot at kampfiksing kan bli et stort problem i Norge.

Stig H. Christensen

stig@lomedia.no

Kampfiksing er blitt en stor sak som må diskuteres, også i Norge. Derfor har Rigmor Aasrud (A) varslet en interpellasjon i Stortinget om saken. Hun viser til at Stoltenberg-regjeringa utarbeidet en handlingsplan mot kampfiksing i idretten, en plan som ble laget i samråd med sentrale organisasjoner innen idrett og tipping. Formålet med planen var å forebygge, avdekke og reagere mot kampfiksing.Aasrud stiller nå spørsmål om hvilke nye initiativer statsråden vil ta for å hindre at kampfiksing brer om seg i Norge. Hun er bekymret for regjeringens politikk om å åpne for private aktører ved siden av Norsk Tipping.

– Jeg håper kulturministeren vil se sammenhengen mellom utenlandske spillselskaper og kampfiksing, sier Aasrud til frifagbevegelse.no. Hun mener utfordringa med bettingselskaper er blitt større, også i Norge.

Nærmer seg

Joachim Waltin, leder i NISO, påpeker at kampfiksing er et veldig stort problem internasjonalt, og at Norge ikke er skjermet.

– Finland opplevde for ikke så lenge siden problemet på nært hold, der det ble idømt fengselsstraffer, sier han og minner også om at vi har en nært forestående rettsak i Norge om dette. I Øst-Europa har han registert manglende lønnsutbetalinger til fotballspillere, og at noen har kompensert dette med å ta imot bestikkelser for kampfiksing.

Mange spill

Nå kan folk spille på så mye forskjellig at det er vanskelig å følge med. Man kan til og med spille under veis i en kamp, for eksempel om hvilket lag som får det første innkastet. NISO kjenner til at det har blitt jukset med dette, blant annet i England. Det har lett for å bre om seg, begynne i det små og så øke på etter hvert. Det står ofte kriminelle bak, og Interpool er aktive på området.

På dagsorden

Nå vil både NISO og Aasrud ha saken på dagsorden. Walthin vil øke bevisstgjøringen, for eksempel ved at spillere fyller ut et skjema, en Code of Conduct, og rapporterer inn mistenkelige hendelser. I Tyskland har de en egen ombudsmann på området. Også her bør det være duket for et eget uavhengig organ eller person som kan håndtere slike saker, etter NISOs mening.

Dagens modell

Rigmor Aasrud ønsker å slå ring om dagens modell, og advarer mot å slippe til utenlandske bettingaktører.

– Bettingselskaper på tvers av landegrenser har eskalert, sier hun, og viser til at Norsk Tipping kalkulerer med å tape 2 milliarder kroner i omsetning hvis de blir utfordret på spill. Hun mener vi ikke har råd til å være blåøyd her og vil heller stramme inn på dagens regler. Interpellasjonen kommer trolig opp i Stortinget 8. mai.

Annonse
Annonse