JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luftfart

Vil løfte yrket ut av grøfta – blir en del av storforbund i LO

De kabinansatte i SAS og Widerøe blir nå en del av det samme forbundet som bakkepersonalet.
Kabinansattes forbund består av tre klubber SAS, SAS link og Norse. Nå blir de en del av Fellesforbundet.

Kabinansattes forbund består av tre klubber SAS, SAS link og Norse. Nå blir de en del av Fellesforbundet.

Matej Kastelic/Colourbox.com

torgny@lomedia.no

 – Vi opplever at Fellesforbundet har bred kunnskap og erfaring i tarifforhandlinger, og at de oppnår gode resultater for sine medlemmer, skriver leder i Kabinansattes forbund, Elin Roverudseter, i en e-post til medlemmene.

Hun sier at forbundet i tidligere tariffoppgjør har fått verdifull bistand fra Fellesforbundet. Det vil de også få i det kommende tariffoppgjøret, skriver i en pressemelding.

Klar fordel

Roverudseter fremhever det å være del av et større forbund som en klar fordel i kampen for bedre lønns- og arbeidsbetingelser:

– Fellesforbundets styrke mener vi er den riktige veien for oss som yrkesgruppe. Hos dem vil vi få den støtte og det apparat vi så sårt trenger for å løfte yrket vårt ut av grøfta. Sammen vil vi bli sterkere.

Luftfarten samler seg

– Det er bra at luftfarten samler seg, sier Jørn Eggum i en kommentar til at Fellesforbundet som han leder får 650 nye medlemmer fra luftfarten.

Leder i Kabinansattes forbund Elin Roverudseter og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Snart er de samlet i Fellesforbundet.

Leder i Kabinansattes forbund Elin Roverudseter og Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Snart er de samlet i Fellesforbundet.

John Trygve Tollefsen, Fellesforbundet

Kabinansattes forbund ble medlemmer i LO i 2014. Forbundet består av tre klubber SAS, SAS link og Norse. De har ingen felles nasjonal tariffavtale. Tariffavtalene er på hver bedrift.

Prosess siden i fjor høst

Eggum forklarer at det har vært en prosess siden i fjor høst, og det har vært parallelle diskusjoner med Handel og Kontor og Fellesforbundet om hvilket forbund de skulle slutte seg til.

Kabinansattes forbund har ingen ansatte. Forbundet har vært drevet på fritida og ved frikjøp ved siden av jobben som kabinpersonalet.

– Situasjonen i luftfarten har blitt mye mer komplisert. Luftfarten har blitt en slagmark for sosial dumping, sier Eggum. Det har gjort at kabinpersonalet har følt behov for å bli del av et større fellesskap.

Bakkemannskap

Fellesforbundet har en stor fagforening innen luftfarten. Flyarbeidernes forening.

Den organiserer flyarbeidere på norske lufthavner i flyselskap og bakketjenester samt flymekanikere. Dette er en landsomfattende fagforening som har plass til kabinpersonalet.

Akkurat nå arbeider begge forbundene med en sammenslåingsavtale som skal behandles i begge forbundsstyrene. Det er forventet at dette skal være ferdig behandlet første halvår i år, slik at sammenslåingen kan skje andre halvår.

Flygerne ikke med

Den andre delen av LO Luftfart er Norsk Flygerforbund.

– Har dere noen planer om å følge med kabinpersonalet inn i Fellesforbundet?

– Nei, er det korte svaret på det, svarer forbundsleder Aleksander Wasland på spørsmålet fra FriFagbevegelse.

– Vi er et eget forbund som har et spisst og særegent fagfelt, som gjør at vi står godt på egne bein.

Warning
Annonse
Annonse