JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 500 sjøfolk satt på land

Overvekt er en stadig større del av årsaken til at stadig flere sjømenn blir satt på land.

Norske sjøfolk kan ikke ha en kroppsmasseindeks (BMI) høyere enn 35 hvis de vil beholde sertifikatet for å tjenestegjøre på norske skip. I fjor ble 511 personer satt på land. Udyktighetserklæringene skyldes i økende grad overvekt, skriver Aftenposten.

– Helsetilstanden blant sjøfolk blir dårligere. Det ser vi også internasjonalt, sier leder Alf Magne Horneland i Senter for maritim medisin.

Dårlig hørsel og syn, livsstilssykdommer og psykiske lidelser er også en del av årsaken til at 20 prosent flere ble fratatt denne retten i 2009, sammenlignet med 2008.

Sjøfartsdirektoratet har også i flere år registrert økende overvekt blant sjøfolk, men er ikke enig i at oppgangen i hyrenekt bare skyldes at norske sjøfolk har blitt usunne. En annen grunn er at legene er blitt strengere.

– Helsen blant dem som er om bord, er ikke blitt dårligere. Tvert imot. Mange rederier har de siste årene lagt vekt på trim, kosthold og ernæring. Når udyktighetserklæringene øker, er det en garanti for at de som er om bord, tilfredsstiller kravene, sier underdirektør for arbeids- og levekår Torbjørn Husby.

Selv om regelverket er kategorisk, får mange sjømenn også dispensasjon fra BMI-kravene. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse