JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pessimistisk norsk næringsliv

Én av fire store bedrifter i Norge tror på en dårligere utvikling enn de fleste prognosene for norsk økonomi for 2010. De store bedriftene er betydelig mer pessimistiske om fremtidsutsiktene for i år og neste år enn mindre bedrifter, viser en NHO-undersøkelse.

linesch@lo-media.no

- Bunnen er nødvendigvis ikke nådd, sier NHO-direktør Petter H. Brubakk til NHOs eget nettsted .

De fleste prognoser for norsk økonomi ser for seg et moderat fall i produksjonen mellom 0 og 5 prosent i norsk næringsliv både i år og neste år. De store bedriftene – med over 100 ansatte i NHOs undersøkelse – er mer pessimistiske på egne vegne. Over halvparten oppfatter at utviklingen i egen bedrift avviker negativt fra dette bildet for 2009. For 2010 er det én av fire som tror på en dårligere utvikling enn dette.

Andre resultater fra undersøkelsen:

– En tredel av de minste bedriftene, med opptil 9 ansatte, forventer en svakere utvikling i år, mens 12 prosent gjør det samme for 2010.

– Opptil halvparten av NHOs medlemsbedrifter svarer at de har revurdert eller utsatt investeringsprosjekter på bakgrunn av den senere tids utvikling.

– Nesten halvparten av store bedrifter har gjennomført oppsigelser de siste tre månedene. Og neste hver tredje har planer om dette de neste tre månedene.

– Én av fire bedrifter opplever at markedssituasjonen for andre halvår 2009 er forverret. Også de siste tre månedene har markedssituasjonen forverret seg for én av fire, uavhengig av størrelse.

For optimistiske svar

Svarene er gitt i forbindelse med NHOs bedriftspanel i juni der 1600 medlemsbedrifter ble spurt om markedssituasjonen og -utsiktene. - Vi tror at andre stemningsbarometre er for optimistiske, fordi de ikke tar hensyn til at de største bedriftene opplever svikt i ordretilgang, salgspriser, osv. Mindre bedrifter vil også bli rammet når de store iverksetter sine tilpasninger, permitteringer og oppsigelser, sier Petter H. Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Warning
Annonse
Annonse