JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trenger du noe å lytte til i sommer? Her er fire podkast-tips

Podkasten Rørsla forteller historier om sider ved det norske arbeidslivet du kanskje ikke kjenner.

ragnhild@lomedia.no

Sommeren er perfekt for å lytte til gode podkasthistorier. I podkasten Rørsla får du høre unike historier fra norsk arbeidsliv.

FriFagbevegelse har valgt ut fire tidligere episoder som det er verdt å lytte til.

Lytt direkte via spilleren under, eller abonner på Rørsla i din foretrukne podkast-app for å laste ned podkasten til din mobil.

23 år og trygda

Pernille Kramås er 23 år og 85 prosent arbeidsufør, blant annet på grunn av en medfødt nervesykdom. Mens hun ser de rundt seg fullføre studier, lande drømmejobben og legge store planer for fremtiden, er virkeligheten hennes en ganske annen. 23-åringen står på mer enn hun egentlig orker for å fullføre fagbrevet som institusjonskokk.

– Jeg håper jo på å kunne jobbe litt, for det å bare gå hjemme, det tror jeg ikke at jeg får til, og orker, sier Pernille.

Andelen unge på uføretrygd er nå på et historisk høyt nivå, ifølge Nav. Men hvordan er det å være uføretrygda når man er så ung og voksenlivet knapt har begynt? Og hva skal egentlig til for å hindre at unge uføre blir stående på sidelinjen?

Rørsla: 23 år og trygda

Har mensen skylda? Hvorfor kvinner har mer sykefravær enn menn

Tone Amundsen (58) er hjelpepleier, og representerer et av yrkene med aller høyest sykefravær i Norge.

– Vi har høyt blodtrykk. Det kjennes på kroppen. Man blir kvalm og uvel. For du blir jo sliten av å stresse, forteller hun.

Kvinner har i snitt dobbelt så høyt sykefravær som menn. Men hvorfor er det slik?

Skyldes det at kvinner tar mer ansvar for husarbeid og barn? Har det sammenheng med «det tredje skiftet»? Eller skyldes det rett og slett at kvinner har mensen? Lytt og bli litt klokere.

sykefravær rørsla

Hvem betaler prisen for fri frakt?

Med fri frakt og fri retur har nettbutikkene flyttet prøverommet hjem til stuene våre. Du kan bestille en jakke og få den fraktet mange hundre kilometer, sende den i retur hvis den ikke passer, og få tilsendt en ny. Ofte helt uten at det koster deg noe mer enn selve varen. Men noen betaler prisen for at frakten er så billig. 

Rørsla Fri frakt

Han kjører varer i Norge for 25 kroner i timen

– En gjennomsnittlig arbeidsdag er mellom 11 og 13 timer lang, og vi får en fast sum per dag. Vi får ikke overtidstillegg.

Det forteller filippinske «Alejandro» som jobber som langtransportsjåfør for et østeuropeisk transportfirma.

Utenlandske sjåfører som kjører innenriksoppdrag i Norge, skal ifølge loven ha norsk minstelønn. Flere sjåfører forteller likevel at de frakter varer på norske veier for ned mot 25 kroner timen. Med denne timelønna får du sju filippinske sjåfører til prisen av én norsk.

Har vi gjort oss avhengige av sosial dumping i norsk transportbransje?

Rørsla: Han kjører varer i Norge for 25 kroner timen

Har du en historie fra arbeidslivet, som du mener vi burde fortelle? Send oss gjerne en epost på podkast@lomedia.no

Warning
Annonse
Annonse