JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i Posten Norge:

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans er fornøyd med årets mellomoppgjør. Forhandlerne fikk sikret et årlig tillegg til alle på 16.000 eller mer.
MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

– Man kan alltid ønske seg mer, men alle får et brukbart kronetillegg og styrket kjøpekraft.

Fagforbundet Post og finans har tradisjon for å følge frontfagsmodellen, og leder Gerd Øiahals sier resultatet der ble som ventet.

– Pandemien gir krevende tider og slår ulikt ut. Flere bransjer er i krise, mens andre bedrifter og bransjer opplever gode og travle tider. Vi i Posten kan jo skrive under på det. Her har det vært mer enn full fart i lang tid nå, sier Øiahals.

– Det overrasket ikke at NHO stod beinhardt på sine 2,2 prosent i frontfagsforhandlingene. Men LO holdt på sitt krav om reell lønnsvekst og økt kjøpekraft, og forhandlingene endte til slutt med et resultat på 2,7 prosent, sier Øiahals.

Les også: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Resultat ut over rammen

Gerd Øiahals understreker at frontfagenes resultat legger sterke føringer, men at man kan oppnå mer, når forutsetningene ligger rette for det.

– I år var det grunnlag for å gå offensivt til verks i forhold til rammen, og det gjorde vi, sier hun.

Hun viser til at Posten har lagt bak seg tidenes beste år.

– Det var medlemmenes stå-på-vilje og innsats som skapte tidenes beste resultat i Posten, og i inneværende år peker alle piler i samme retning. Det er medlemmene våre som har gjort jobben. De har levert en formidabel innsats og forventer sin del av kaka når bedriften går så det suser. Det ga vi klart uttrykk for ved forhandlingsbordet, sier Øiahals.

– Arbeidsgiverne vil som alltid mane til måtehold, så forhandlingene var for så vidt vanskelige. I tråd med det jeg har nevnt, så vektla vi at bedriften oppnådde «all time high» i fjor, og at 2021 også har vært rekordtravel.

Hva er frontfagsmodellen? Her får du svar

Tillegg og lavere innslag

Forhandlingene endte med enighet om et resultat i ni punkter. Viktigst er de to hovedpunktene, som angir krone og prosenttillegg:

• Medlemmer med en årslønn på 570.000 kroner eller mindre får et tillegg på 16.000.

• Medlemmer med en årslønn på over 570.000 kroner får et tillegg på 2,8 prosent.

Dette skal sikre at de lavest lønnede kommer prosentvis best ut.

I tillegg ble partene enige om flere endringer i lønnsrammer og stigetrinn.

Her er endringene:

• Lønnsramme 63 og 66 justeres med 4000 kroner ved henholdsvis 2 og 4 års ansiennitet i Oslo.

• Lønnsramme 63 og 66 justeres med 3800 kroner ved henholdsvis 2 og 4 års ansiennitet i landet for øvrig.

• Videre er det enighet om å korte ned lønnsrammene 63 og 66 med to år, slik at topplønn oppnås etter 16 år.

Tilleggene og endringene gjelder fra 1. april i år, og inkluderer tillegget som ble avtalt i de innledende sentrale forhandlingene.

Lønnstilleggene er bruttotillegg, og deltidsansatte gis forholdsmessige tillegg.

Partene ble i tillegg enige om å avsette en justerings- og normeringspott på 3 millioner kroner, med virkning fra 1. november i år.

Flere lærlinger

Gerd Øiahals er også glad for at det ble enighet om å se på muligheten for å ta inn ekstra lærlinger i Posten Norge.

Hun sier det var full enighet i forhandlingsutvalget om at dette er et bra resultat, situasjonen i samfunnet tatt i betraktning.

– Vi henter ut mer enn mange andre og mer enn snittet i nabolandene våre. Jeg håper og tror medlemmene vil si seg enig.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse