JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uværet i Nord-Norge rammer Posten: – Blir en krevende dag

Medisinleveranser til Troms og Finnmark var blant det som stanset opp, da uvær og vindkast på langt over orkan styrke rammet Nord-Norge. Men Posten skal fram der det er trygt.

Rune Stoltz Bertinussen / NTB

alf@lomedia.no

Til NRK uttalte statsmeteorolog Gunnar Noer at det går mange år mellom hver gang man ser et så kraftig uvær som det som har rammet Nord-Norge disse dagene.

Widerøe tok konsekvensen av at det er varslet vindstyrke på opptil 45 meter per sekund enkelte steder i landsdelen, og har innstilt alle flyginger fra Trondheim og nordover mandag. SAS og Norwegian hadde også kanselleringer nordpå grunnet uværet.

Store forsinkelser

I Kvæfjord kommune sperret et snøskred fylkesveien mandag, og fare for nye ras gjorde at evakueringsvarsel ble gitt til en del innbyggere i området.

Lofoten var isolert grunnet stengte bruer og kansellerte ferger og flyginger. På Hamarøy har taket på rådhuset blåst av i vinden, og det samme er tilfellet på en rekke andre bygg i de tre nordligste fylkene.

Men uværet stanser ikke posten i Nord-Norge – ikke helt. Der det er forsvarlig, skal Posten fram.

Men pressesjef Kenneth Pettersen opplyser at noen ruter ble kansellert mandag, og at det på andre ruter vil bli forsinkelser.

– Vi opererer nå under svært krevende værforhold, og det blir en krevende driftsdag nordpå hvor det må påregnes mange forsinkelser, sa Pettersen mandag.

Trafikkaos: Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

 Fylkesveg 82 på Andøya i Vesterålen var blant de mange vindutsatte strekningene som ble stengt da uværet rammet Nord-Norge 29.januar. Her ble all postdistribusjon innstilt da uværet raste som verst.

 Fylkesveg 82 på Andøya i Vesterålen var blant de mange vindutsatte strekningene som ble stengt da uværet rammet Nord-Norge 29.januar. Her ble all postdistribusjon innstilt da uværet raste som verst.

Alf Ragnar Olsen

Uværet vedvarer

Tirsdag raser uværet fortsatt i de tre nordligste fylkene.

– I den nordre delen av Nordland og sørlige delen av Troms har det verste været gitt seg. Det ser ut til at distribusjon av pakker og post til postnumrene 8300–8599 og 9300–9499 skal gå greit. Prognoser tilsier at veien over Bjørnefjell til Kiruna åpnes, slik at vi kan få hentet og levert pakker og gods på togene der, sier Pettersen.

– Sør i Nordland er vi for øvrig rammet av stengt jernbane. Nordlandsbanen er stengt på grunn av overvann, og det medfører at pakker og gods mellom Nord og Sør-Norge i begge retninger blir forsinket. Vi vet foreløpig ikke når banen åpner, sier han.

Leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge sier at det har vært en uke preget av uværet, men at folk står på.

– Både i går og i dag har postbudene i Bodø vært på jobb som vanlig. Vi har mange ganger sett mye verre vær her i byen, men det kan hende vindretningen ikke var den verste for oss her. I Tromsø lyktes man kjøre ut pakker i byen på formiddagene. Men klokka 12.00 ble budene beordret inn. Verst var nok uværet i Lofoten og Vesterålen. Der ble all distribusjon innstilt mandag, men vi står han a', sier Judith Olafsen.

Mye er innstilt

I den nordligste delen av Nordland ble alle avganger med post, pakker og gods til Lofoten, Vesterålen, Harstad og Finnsnes natt til mandag innstilt.

– Dette er en følge av været, og det faktum at Saltfjellet er stengt. Jo lenger nord i Nordland, jo verre er forholdene. Vi vurderer fortløpende å kansellere hele eller deler av rutene.

Han opplyser at dagens linjetransport mellom terminalene i Tromsø, Tana, Alta, Narvik, Fauske og Mo er stanset grunnet uvær og stengte veier, og tilføyer at togstasjonen i Kiruna også har problemer med en truck som skaper forsinkelser. Dette kommer ifølge Pettersen på toppen av brudd på toglinjen inn til Narvik – noe som har vedvart siste 40 dager.

Krevende forhold

Fra Narvik-området og inn i Bardu-regionen i Troms var det begrenset distribusjon på hovedveiene.

– Også her ble forholdene vurdert fortløpende, og det kan bli stans ved forverring, sier Pettersen. Dette for å ivareta sikkerheten til de ansatte.

Ellers i Troms og Finnmark gir ekstremværet også store konsekvenser.

– Indre Finnmark ble forsøkt levert ut mandag. Men det ble begrenset distribusjon i Tromsø, Hammerfest og Alta grunnet været. Vi måtte fortløpende vurdere om leveransene skulle innstilles, og distribusjon i kystområdene Havøysund-Honningsvåg ble innstilt, opplyser han videre.

– Medisinruten til Finnmark og Troms ble også innstilt mandag. Det vurderes nå ekstra transport for å kompensere, opplyser Pettersen til Posthornet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse