JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatskole-boom

Næringsminister Trond Giske (Ap) tror historien vil gjenta seg hvis en borgerlig regjering åpner for kommersielle privatskoler.

helge.birkelund@anb.no

– Det er bare å se på hva som skjedde forrige gang det ble åpnet for kommersielle aktører på skolesektoren. Selv om det ikke er lov å ta utbytte, er det nesten ubegrenset muligheter til å presse penger ut av systemet. Høyres forrige eksperiment er alene et bevis for det, sier Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Mer penger til privatskoler

2005 var det store friskoleåret med mange nye kommersielle aktører på banen.

– Høyre godkjente privatskoler over en lav sko, hevder næringsminister Trond Giske.

Et notat som Arbeiderpartiet har utarbeidet, viser at halvparten av de nye privatskolekjedene som daværende undervisningsminister Kristin Clemet (H) slapp til, har vært involvert i ulovlig bruk av statsstøtte i Norge.

Dette utgjør – i følge Arbeiderpartiet - et beløp på 26 millioner kroner som skulle ha kommet elevene til gode, men som gikk til eierne.

– Det er fullt mulig å drive forretningsdrift på siden av den ordinære skoledriften, blant annet gjennom salg av materiell og ulike tjenester som utvikling av læreplaner og ulike dataprogrammer, poengterer Giske.

– Kurs for lærere og salg av vikartjenester er for eksempel potensielle inntektskilder for skolene. Det er mulig å opprette eiendomsselskap som tar en høy leiepris og eieren kan heve lønn fra selskapet i tillegg til høye styrehonorarer, sier Trond Giske.

Næringsministeren mener også en åpning for kommersielle aktører vil kreve et stort byråkrati og kontrollvirksomhet.

– Les også: Privatskoler overtar

Høyre-nestleder Bent Høie deler ikke bekymringen til Trond Giske.

– For det første skal vi ikke gjeninnføre den forrige friskoleloven. Den nye loven skal skjerpe kravene til at friskolen ikke skal få negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet til elevene. Det skal være en søknadsprosess med høringsuttalelser, og foretas en helhetsvurdering, sier Bent Høie.

– Reglene for utbytte vil være de samme som i dag. Endringen er at det skal være kontrollrutiner som fører til reaksjoner om det er noen som har omgått reglene, legger han til.

Norges fag- og friskolers landsforbund anslår at Norge kan få 250 nye privatskoler de neste ti årene ved et regjeringsskifte.

En av aktørene som raskt kan komme på banen er svenske Academia. Forrige skoleår omsatte de for 4,7 milliarder kroner, og fikk et resultat på 290 millioner kroner. Etter skatt satt selskapet igjen med 15,5 millioner kroner. Renter på internlån havner blant annet i morselskap i skatteparadis. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse