JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på opplysninger

Snorre Valen reagerer på torsdagens opplysninger om møtet mellom tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet (OED) og den amerikanske ambassadøren i Norge.

På møtet skal de to ha diskutert hvordan den norske opinionen kunne snus til å bli for olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Hvis disse opplysningene stemmer, er Stubholts opptreden uhørt, mener SVs miljøpolitisk talsperson, Snorre Valen.

VG har fått tilgang til dokumentet via varslertjenesten WikiLeaks. Det beskriver et møte 10. april 2008 mellom Stubholt og den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney i Oslo.

Liv Monica Stubholt ville onsdag ikke kommentere saken overfor VG, men viste til Olje- og energidepartementet som heller ikke ville gi noen kommentar.

– Skandaløst

I sitt referat fra møtet skriver Whitney følgende:

«Stubholt gjentok at støtte fra en klimabevisst opinion var nødvendig før Nordland og Troms kunne åpnes» og «hun hintet om at amerikanske energiselskap burde involvere seg offentlig for å kvele bekymringer om at oljeutvinning ville være skadelig for miljøet».

– En statssekretær i OED har ikke noe i USAs ambassade å gjøre. Og det er svært fremmed for meg at USA skal ha noen som helst innflytelse over hvor det skal bores etter olje i Norge. Det er skandaløst at en representant for regjeringen diskuterte strategier for å åpne opp Lofoten og Vesterålen med fremmede makter, mener SV-politikeren.

Amerikansk forventning

Ifølge dokumentet skal den amerikanske ambassadøren ha uttrykt en klar amerikansk forventning om at norske myndigheter åpnet nye områder for olje- og gassutvinning, og at dette inkluderte de politisk kontroversielle områdene Nordland VII og Troms II.

Stubholt skal også ha informert ambassadøren om at dersom regjeringen i 2010 konkluderte med å åpne feltene, så ville de ikke være klare for produksjon før i 2017.

Liv Monica Stubholt ville onsdag ikke kommentere saken overfor VG, men viste til Olje- og energidepartementet som heller ikke ville gi noen kommentar.

Positivt, mener Frp

Fremskrittspartiet forstår Snorre Valens reaksjon, men partiet er mye mer optimistisk vedrørende åpning for petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen etter å ha lest om det som skal ha blitt drøftet mellom Stubholt og den amerikanske ambassadøren.

– Dette bekrefter at regjeringen egentlig ønsker å åpne for petroleumsvirksomhet i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men av politiske hensyn trenger de å skape et slags eksternt press som kan forsvare at SV må skvises, mener Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse