JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.

Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.

AHMED GABER / Reuters / NTB

Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon

– De står i en kamp som vi fra et norsk perspektiv vanskelig kan forestille oss.

ida.bing@lomedia.no

Ansatte i nettgiganten Amazon jobber ofte 10-timers vakter og har bare noen få minutters pause.

Flere har stått fram og fortalt at de tisser på flasker for å rekke å gå på do.

Misnøyen mot Amazon og eier Jeff Bezos har vokst. Flere har forsøkt å danne fagforeninger, men de møter sterk motstand.

– Ansatte løper en høy risiko ved å fagorganisere seg. De blir utsatt for trusler om å miste jobben hvis de streiker.

Det sier stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap). I høst møtte hun fagforeningsleder Chris Smalls under et besøk hos Amazon i New York.

Smalls blir omtalt som David, og Amazon som Goliat, i det som av amerikanske medier blir beskrevet som en historisk maktkamp.

Smalls ble sparka fra Amazon da han prøvde å organisere ansatte. I forrige uke – tre år etter han mista jobben – ble fagforeninga han leder offisielt godkjent av amerikanske myndigheter.

Det har aldri skjedd før.

Hør mer i podkasten Rørsla:

– Organisering i USA er kjempevanskelig. De blir utsatt for negative kampanjer fra arbeidsgiver, ting bestrides underveis og de får ikke lov til å samle folk, sier Moflag.

Godkjenningen av Amazon Labor Union er et siste skritt på veien mot tariffavtale for de ansatte i varelageret på Staten Island.

Det betyr at Amazon nå er lovpålagt å starte opp forhandlinger med de ansatte. Prosessen har tatt nesten tre år.

Amazon svarer:
Stephan Eichenseher fra Amazons internasjonale presseavdeling, skriver i en epost at «våre ansatte kan velge å melde seg inn i en fagforening. Det valget har de alltid.»

Videre skriver Eichenseher at de ansatte har muligheten til å ta korte pauser når de vil.

Han understreker at Amazon har fokus på å jobbe direkte med sine ansatte, for å fortsette å gjøre Amazon til et godt sted å jobbe.

Amazon har drevet et skittent spill, mener amerikansk LO etter tap i historisk avstemning