JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så ble alt stille

Palestina søkte om å bli tatt opp som FNs 194. medlemsland i høst, men ble effektivt stoppet av Israel og USA. Så ble alt stille.

stig.christensen@lomedia.no

Det var stor oppmerksomhet om palestinernes bestrebelser for å bli tatt opp som medlemsland i FN. Saken deres hadde støtte fra et flertall av FNs medlemsland, samt en rekke organisasjoner, blant dem LO. Det hjalp ingen ting. Palestinernes rimelige og rettferdige krav ble effektivt stoppet av Israel og USA. Kort tid etter satte Israel i gang arbeidet med nye bosetterboliger i Øst-Jerusalem. Alt var ved det gamle.

Men noen gir aldri opp støtten. Norsk Folkehjelp og Fagforbundet lanserte nylig en viktig rapport som viser at norsk handel legaliserer Israels okkupasjon av palestinske områder. Forbundsleder Jan Davidsen sa under lanseringen tidligere i mai at dette bryter med FNs konvensjoner og menneskerettigheter, ifølge Fagbladet.

Rapporten dokumenterer norske selskapers handel med israelske bedrifter som produserer varer i okkuperte områder. Statens Pensjonsfond Utland (SPU) og 13 private norske banker og fondsforvaltere er blant dem som har investert i bedrifter som står for alvorlige normbrudd.

Liv Tørres i Norsk Folkehjelp sa ved lanseringen at det selges varer i Norge som er produsert på okkupert område. Dette bidrar økonomisk til støtte for bosettingene og må stoppes. Noen få private selskaper, som Coop og Vita, har avsluttet salg av varer produsert i okkuperte områder. Det viser at politisk press nytter.

Også på et annet område er det tatt et initiativ nylig, nemlig i spørsmålet om å boikotte Europamesterskapet i fotball for spillere under 21 år i Israel. UEFA har nemlig tildelt Israel denne turneringen i 2013. Dette har vært lite fokusert i media, men enkeltpersoner i og rundt Palestinakomiteen har nå tatt initiativet til et opprop for å få omgjort avgjørelsen.

Det er ingen tvil om at Israel er glad for tildelingen og ser på dette som et uttrykk for aksept fra det internasjonale samfunnet, i dette tilfellet det europeiske fotballforbundet. Sånn sett blir dette en håndsrekning til okkupantstaten.

Mens mesterskapet går av stabelen i Israel, vil det være umulig for tusenvis av palestinske ungdommer å se fotballkampene fordi de er stengt inne bak militære kontrollposter og den ulovlig oppførte muren. Erfaringene fra å få palestinske lag til Norway cup underbygger dette synet. Israelske myndigheter har flere gangerforsøkt å hindre at palestinske lag får reise ut for å delta i denne fredelige fotballturneringen.

Gang på gang har palestinerne måttet tåle nederlag i kampen for rettferdighet. Da er det lett at håpløsheten brer seg, også blant støttespillerne i utlandet. At organisasjoner og enkeltpersoner ufortrødent støtter saken i et lengre perspektiv, er det bare å ta av seg hatten for.

Warning
Annonse
Annonse