JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senterpartiet og fagbevegelsen

To landsmøter pågår i helga. Det ene kan komme til å glede det andre. Men det er med forbehold.

Senterpartiet har avsluttet sitt landsmøte når Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet skal si ja eller nei til å bevilge 100 000 valgkampkroner til Sp. Det vil i så fall være første gang NNN støtter Senterpartiet økonomisk. Men det er et mindre beløp enn det SV får hvis landsmøtet sier ja til innstillingen fra landsstyret. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen har begrunnet bevilgningen med at Senterpartiet i mange landbrukspolitiske spørsmål står svært nær forbundet. Det er NNNs medlemmer som foredler det Sps grunnfjell produserer.

NNN er ikke det eneste LO-forbundet som har felles interesser med Senterpartiet. Norsk Sjømannsforbund har i alle år hatt en god medspiller i Sp. Og allerede i 2003 bevilget forbundet 25 000 kroner til partiet. I dag overrekkes Sp-landsmøtet en mer symbolsk gave i form av en redningsvest som takk for støtten til norske sjøfolk.

Fagforbundet er det forbundet som i størst grad har hatt et aktivt samarbeid med Senterpartiet. Det ble «avslørt» gjennom NRK-programmet Brennpunkt i 2005 av en gjenglemt mikrofon på daværende partileder Åslaug Haga. Mikrofonen formidlet hennes samtaler med forbundsleder Jan Davidsen. Tidligere på året hadde de to organisasjonene hatt en felles konferanse om utfordringene i offentlig sektor. Den var åpen for pressen. «Jeg er glad for denne sjansen til å dele erfaringer med et parti som har mye innflytelse i kommune-Norge og som står sammen med oss om mange viktige spørsmål», sa Davidsen den gangen.

På mange områder har Senterpartiet og fagbevegelsen felles interesser. Det gjelder spesielt synet på offentlig sektor og betydningen av sysselsetting i distriktene. Det siste kan også føre til konflikter. Senterpartiet ønsker å flytte ut tusenvis av statlige arbeidsplasser fra Oslo-området, noe blant annet NTL har vært kritisk til. I sitt syn på EØS og EU, miljø og helseforetak finner derimot Senterpartiet mange likesinnede i deler av NTL og andre LO-forbund.

Like fullt er det regjeringssamarbeidet som har gjort partiet så bredt akseptert i fagbevegelsen som det er i dag. Skulle landsmøtet i helga overraske med å åpne for å vrake den rødgrønne alliansen og søke seg tilbake mot Kristelig Folkeparti og andre borgerlige partier, vil nok NNN bruke de 100 000 kronene på andre enn Senterpartiet.

Annonse
Annonse