JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EUs postdirektiv må avvises

Posten har i flere generasjoner vært en av bærebjelkene i utviklingen av det det norske «samfunnsbygget». Denne viktige bærebjelken som har vært med på å bygge opp velferden i Norge, kan nå briste.

I dag er det slik at alle betaler det samme for å sende brev over hele Norge. Overskuddet fra store kvanta sentrale forsendelser, er med på å dekke kostnadene i de ulønnsomme delene av landet.

Dersom EUs tredje postdirektiv innføres vil Posten, kan det bli et stort utgiftsluk for staten som må subsidiere de ulønnsomme posttjenestene, mens overskuddet på lønnsomme posttjenester havner i lomma på spekulanter – i verste fall på store internasjonale selskaper.

Et likeverdig posttilbud trygger arbeidsplasser og bosetting i hele landet.

En liberalisering vil ha motsatt virkning, og kan føre til ulike vilkår for næringslivet, og hvor fraflytting og sentralisering vil kunne forsterkes ytterligere. Det vil igjen gå utover kommunene og deres evne til å yte fullverdige velferdstilbud.

I tillegg kan tusenvis av arbeidsplasser over hele landet kan bli utradert. Erfaringer viser at liberaliseringen av posttjenester i Europa ikke bare har ført til dårligere og dyrere tjenester, men også sosial dumping, og at postansatte har fått sine arbeidsbetingelser kraftig forringet.

EØS – avtalen gir Norge fremdeles rett til å reservere seg mot å ta slike direktiver inn i norsk lov. LO Stats fylkeskartell for Oslo og Akershus krever derfor at Norge opprettholder reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet.

LO Stat i Oslo og Akershus

Warning
Annonse
Annonse