JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke hell ut sikkerheten med vaskevannet

Tom-Rune Klemetsen (t.v.) og Egil Andrè Aas

Tom-Rune Klemetsen (t.v.) og Egil Andrè Aas

Anders Hauge-Eltvik

Regjeringen vil privatisere renholdet i Forsvaret og fjerner neste år 400 statlige renholdere. Da NTL Forsvaret ba om forklaring og dokumentasjon på hvilken gevinst dette gir, fikk vi ingenting. Men heller et svar om at dette handlet om ideologi.

Vi har dokumentasjon regjeringen bør lese.

I 2011 leverte rådgivingsselskapet Saga Corporate Advisors utredningen «Ansette eller kjøpe tjenesten?» på oppdrag for Forsvarsbygg. En sammenligning av timeprisene viser at prisene eksternt er 15-21 prosent høyere enn for Forsvarsbyggs gjennomsnittspris.

Forsvarsbyggs egne ansatte er ikke bare konkurransedyktige på pris, men også på kvalitet. Forsvarsbygg har best kundetilfredshet i områder der de selv står bak renholdet, mens det har slått negativt ut der det bruker eksterne aktører.

Kort sagt er det lite å vinne på å privatisere renholdet i Forsvaret.

Forsvaret er Norges skjold. Jo mer vi åpner for eksterne aktører, jo mer åpner vi vår egen guard. Dette er også en problemstilling vi har sett bli diskutert i andre land. Private renholdsaktører har større andel ikke-norske statsborgere og stort gjennomtrekk. I Forsvaret må alle sikkerhetsklareres, og hver sikkerhetsklarering har en kostnad. For Forsvaret som organisasjon vil det bli betydelig merarbeid og merkostnader ved å outsource renholdet vårt.

I tillegg får ansatte landet rundt en usikker arbeidssituasjon. En god og trygg arbeidsplass har gitt relativt stabilitet blant renholdere i Forsvarsbygg, noen har i 20-30 år lagt sjela si i jobben. Vi mener det også skyldes eierskap til Forsvaret – en egenskap vi tror lett kan forsvinne i det private markedet. Vi risikerer også større avstand mellom forsvarsansatte og eksternansatte. Norges forsvar er som sterkest når vi er et team. Renholdere tilhører også teamet. De er Forsvarts trivselsmedarbeiderer i førstelinje.

Skal vi la ideologi gå foran sikkerhet, økonomi og arbeidsmiljø, må vi ha en bedre grunn enn den regjeringen har oppgitt til nå.

Annonse
Annonse