JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter LO-rapport

Bent Høie (H) slakter rapporten om konkurranseutsetting som LO presenterte sist mandag.

helge.birkelund@anb.no

– Jeg er ikke enig i premissene i rapporten. Den er preget av klipp og lim fra ulike rapporter der LO har samlet det som underbygger deres eget politiske syn på området, sier Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag la LOs samfunnspolitiske avdeling fram en rapport som konkluderer med at det er internasjonale kommersielle selskaper som tjener på en økt privatisering av helsesektoren i Norge. Samtidig vil de ansatte få dårligere arbeidsforhold.

– Les også: – Helse blir business

Økt privatisering og konkurranseutsetting er blant fanesakene til det borgerlige regjeringsalternativet ved høstens valg. Bent Høie, Høyres helsepolitiske talsperson, lar seg imidlertid ikke skremme av LO-rapporten. Han stoler ikke på innholdet.

– Nei, det gjør jeg ikke. Det viser også erfaringer fra Oslo. En god miks mellom private, ideelle og kommunale sykehjem fører til at alle strekker seg mot bedre kvalitet. Det mener jeg er veldig viktig. I tillegg har du spørsmålet om valgfriheten til den enkelte. At private aktører i en større grad blir brukt, løser store samfunnsoppgaver, mener Høie.

– Holdningen blant folket er også at en ser at mange privateide og ideelle aktører kan bidra til å løse de utfordringene vi står overfor blant annet innenfor helsevesenet. Mange pasienter opplever en stor frustrasjon over at de møter de rødgrønne kvotene. Går du til private og betaler for deg, får du behandling i morgen. Men hvis du skal behandles av det offentlige, må du vente i flere måneder. Problemet i dag er at det offentlige ikke bare bestemmer hvem som skal få behandling, men de offentlige sykehusene skal også bestemme hvor mange som skal behandles i det private helsevesenet. Sykehusene selv rasjonerer sine kollegaers muligheter til å behandle folk som står i kø, sier Bent Høie.

– Les også og se video: – Ikke himmel eller helvete

Seniorrådgiver Knut Thonstad i LOs samfunnspolitiske avdeling slår kontant tilbake påstandene fra Bent Høie.

– Dette er slett ingen klipp og lim rapport. Det er bare å se på litteraturlisten bakerst i rapporten. Dette er en studie av alt som er tilgjengelig av studier om området i Norge, Sverige, Danmark og Storbritannia. Hovedkonklusjonen vår er helt på linje med andre rapporter. Som for eksempel det svenske skatteverkets, som har en knusende rapport på området, sier Thonstad til ANB.

Hans hovedkonklusjon er at konkurranseutsetting på helse- og velferdsområdet ikke har dokumenterte effekter på offentlige kostnader og kvalitet, mens situasjonen for ansatte svekkes.

Når Bent Høie på sin side trekker fram erfaringene fra Oslo, har ikke Thonstad sett noen studier i forhold til disse erfaringene.

– Men en effekt som er dokumentert, er at det har gitt lavere lønninger og dårlige pensjonsbetingelser i kommersielle helseforetak. Men forskjellen er også at i dag er det et tak for hvor mange som kan behandles privat og at det styres av det offentlige. Høyresiden i hele Norden vil fjerne dette taket og da vil dette få et helt annet omfang enn i dag, sier Knut Thonstad. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse