JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp ønsker seg samfunnsplikt

Senterpartiets Alf Ivar Samuelsen ønsker å utvide verneplikten til en samfunnsplikt, for både kvinner og menn.

– Vi ber regjeringen vurdere hvordan verneplikten i Forsvaret kan utnyttes til sivil beredskap. Jeg ser for meg en ordning med utvidet samfunnsplikt, sier stortingsrepresentant Alf Ivar Samuelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Som forsvarspolitisk talsmann i Senterpartiet legger han nå opp til en diskusjon i forkant av regjeringens arbeid med stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet, som skal legges fram til våren.

24 måneder?

– Vi må diskutere om det er riktig å holde fast på 12 måneders førstegangstjeneste. For å perfeksjonere grunnutdanningen i Forsvaret må vi se på om det kan ha noe for seg å bygge på med seks pluss seks måneder i utvidet verneplikt. Dermed vil soldatene samlet stå til disposisjon i 24 måneder, sier Samuelsen. Han vil parallelt med denne modellen diskutere en alternativ løsning:

– Med basis i de 12 første månedene kan vi gi unge mennesker et valg. Det er ikke alle som ønsker å bli aktiv soldat. Samtidig har det sivile samfunnet behov for sivil innsats fra mennesker som har erfaring fra en profesjonell organisasjon som er innrettet mot kriser. Sivilforsvaret er dessverre bygd ned de siste årene, men bør i stedet tilføres ressurser for å kunne stå imot internasjonale angrep på det sivile samfunnet, sier Samuelsen.

Olje og gass

Stortingsrepresentanten fra Nordland ser også store utfordringer på miljøsiden, spesielt i nordområdene.

– Norge har en lang kyst der det er økende trafikk av skip med olje og gass. Det kreves profesjonell og øvet innsats for å takle en krisesituasjon fra første time. Dette er en beredskap som Forsvaret må påta seg, sier Samuelsen. Han ser nye oppgaver både for HV og Sivilforsvaret.

– Hva vil du kalle en slik utvidet verneplikt?

– Noen kaller det samfunnsplikt, og det synes jeg er et dekkende ord. Denne samfunnsplikten må gjelde både for kvinner og menn, sier Samuelsen.

Kjønnsbalanse

Uavhengig av tanken om utvidet verneplikt ønsker Samuelsen at det skal bli kjønnsnøytral verneplikt i Forsvaret, altså verneplikt både for kvinner og menn.

– Det er et paradoks at vi tilstreber kjønnsbalanse ellers i samfunnet. Vi kvoterer kvinner inn i bedrifters styrer og snakker om å kvotere menn inn som lærere i skolen. Slik må vi kunne tenke også når det gjelder Forsvaret, sier Samuelsen. (ANB)

Annonse
Annonse