JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-ere flest er for NATO

Nesten ni av ti SV-velgere, 86 prosent, støtter Norges medlemskap i NATO, stikk i strid med partiets program.

Samtidig mener halvparten av SV-velgerne at NATO bør beholde styrkene i Afghanistan. Det kommer fram i en undersøkelse som Norsk Gallup har foretatt på oppdrag fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Man må helt tilbake til 1965 for finne en sterkere oppslutning om norsk medlemskap i NATO. 93 prosent av de spurte støtter norsk medlemskap.

– Utviklingen i SV er en klart medvirkende faktor, påpeker professorene Helge Hveem og Hanne Marthe Narud i et leserinnlegg i Aftenposten tirsdag.

Hveem er overrasket over den store støtten NATO har hos SVs velgere.

– Jeg synes det er bemerkelsesverdig, selv om vi har forsøkt å følge med på utviklingen over tid. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som skal sørge for at den rødgrønne koalisjonen ikke sprekker i utenrikspolitikken, ser ut til å ha et større handlingsrom enn opinionen og vi forskere har hatt inntrykk av, sier Helge Hveem til Aftenposten.

Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV, ble ved inngangen til 1960-tallet stiftet på opposisjon mot Aps utenrikspolitikk, og mot NATO-medlemskapet i særdeleshet. Uviljen mot alliansen har vært en bærebjelke i SVs politikk.

I 1977 var det bare 11 prosent av SVs velgere som støttet NATO-medlemskapet. Støtten økte til 42 prosent i 1985, og videre til 63 prosent i 1989, året da Berlinmuren falt. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse