JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsegiganten Unicare trekker seg ut av Oslo:

Stiftelse overtar Unicares fem sykehjem i Oslo: – Det blir ingen endring for de ansatte

De ansatte fortsetter med de samme lønnsvilkårene, som er lavere enn for kommunalt ansatte.
Den tidligere pengemaskinen Unicare omsorg, som i dag drifter fem sykehjem i Oslo, er i praksis gitt bort til Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Den tidligere pengemaskinen Unicare omsorg, som i dag drifter fem sykehjem i Oslo, er i praksis gitt bort til Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Yngvil Mortensen

ola.tommeras@fagbladet.no

Den tidligere pengemaskinen Unicare omsorg, som i dag drifter fem sykehjem i Oslo, er i praksis gitt bort til Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Unicare gir opp sykehjemsdrift i Oslo, men Unicare Omsorg forsvinner ikke. De får bare Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg som nye eiere.

For de ansatte betyr det at alle avtaler fortsetter som før. De må vente med eventuelle lønnshopp slik ansatte i sykehjem tilbakeført til kommunen har opplevd.

p

Fjerner usikkerheten

– Det blir ingen endring for de ansatte. Vi overtar selve selskapet og ikke bare driftsavtalene, bekrefter administrerende direktør i Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland.

Han poengterer at Unicare og Diakonissehuset med denne løsningen har fjernet usikkerheten for de ansatte ved de fem sykehjemmene.

– Unicare mistet kontrakt etter kontrakt, siden kommersielle ikke lenger får konkurrere om drift av sykehjem i Oslo. Det skapte mye usikkerhet og ansatte sluttet. Nå er usikkerheten fjernet, sier Haukeland.

Taper ti-tusener årlig

Etter valget i høst ble døra lukket for kommersielle aktører i sykehjemsmarkedet i Oslo. Når kontraktene går ut, skal driften enten overføres til kommunen eller private ideelle stiftelser.

Første sykehjem som gikk tilbake i kommunal drift, var Urianenborghjemmet, som ble overført tidligere i år.

Da hadde de ansatte hatt Unicare som arbeidsgiver i seks år. Tillitsvalgte ble sjokkert da de så hva disse seks årene hadde gjort med lønnsutviklingen.

– Samtlige av våre medlemmer på Urianenborghjemmet gikk opp i lønn da arbeidsplassen ble tilbakeført til kommunen. Noen med beskjedne beløp, men de fleste med mellom 70.000 og 80.000 kroner i året, helt opptil 140.000 kroner. Forskjellen for de ansatte er enorme etter bare seks år, fortalte Siri Follerås, leder av Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo.

Nullsum-avtale

Diakonissehuset Lovisenberg overtar aksjene i Unicare omsorg mot tilsvarende sum som selskapets egenkapital ved utgangen av året, altså for ikke mer enn hva som finnes av faktiske verdier med inventar og utstyr. I fjor var egenkapitalen for Unicare Omsorg på 15 millioner kroner.

– Det er en nullsum-avtale, sier administrerende direktør Vidar Haukeland.

p

Han er begeistret over førjulsgaven som Unicare kom til stiftelsen med for mindre enn to uker siden. Det gir store muligheter for stiftelsen, mens Unicare slipper å se selskapet gå dukken uten kontrakter.

Allerede 1. januar overtar stiftelsen Unicare omsorg med alle fem sykehjemmene og ansatte.

– Dette har virkelig gått lynkjapt, sier Haukeland. Han har gode forhåpninger for videre drift i stiftelsens regi når dagens kontrakter går ut.

– Vi sitter i en veldig god posisjon nå. Dessuten, fra 1. januar er dermed 32 prosent av Oslos 42 sykehjem drevet av private ideelle. Det vil si at målet om en andel på 25 prosent drevet av ideelle nå er oppnådd. Kommunen trenger faktisk ikke bekymre seg for nye anbudsrunder, sier han.

Innkasserte millioner

Unicare omsorg har på kort tid gått fra å være en ren pengemaskin for investorene Tidemann Andersen og Una Aas, til nesten å bli gitt bort.

Paret kom inn i omsorgsmarkedet i Oslo i 2008 etter oppkjøp av Carema Omsorgs kontrakter på sykehjem og hjemmetjenester i Oslo. Etter tre års drift solgte de to gründerne ut halvparten av aksjene til fondet Icon kapital for 52 millioner kroner.

I de påfølgende årene ble Unicare en av landets største helseaktører innen bedriftshelse, psykisk helse, hjemmetjenester, brukerstyrt personlig assistanse, fysikalsk medisin og rehabilitering.

I 2016 solgte eierne to tredeler av Unicare-aksjene til det britiske fondet G Square, for 618 millioner kroner, avslørte Klassekampen året etter.

Warning
Annonse
Annonse