JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte tipssaken

Servitørene har tapt tipssaken. Høyesterett har bestemt at tips fra gjestene ikke er en beskyttet rettighet for servitører. De kan heller ikke ansees som del av arbeidsavtalen.

Dermed har servitørene tapt i samtlige rettsinstanser. Høyesterett behandlet saken tirsdag og onsdag og kom med en rask avgjørelse.

Ville dele tipsen

Det sentrale spørsmålet var om arbeidsgiveren, Theatercafeen i Oslo, har rett til å pålegge servitører å dele tips de får av gjestene med andre ansatte. Striden om fordelingen av tipsen har pågått i tre år og har gått hele veien gjennom rettsapparatet.

Ledelsen ved hotellet vil ta servitørenes tips og dele den på alle ansatte. Etter Høyesterettens avgjørelse får de altså anledning til det. Fram til i dag ble tipsen betraktet som en gave fra gjesten til servitøren, hvis ikke gjesten presiserer at den skal deles med kokkene.

Ikke en del av arbeidsavtalen

Ifølge Høyestrettens avgjørelse er tips ikke en beskyttet rettighet for servitørene. Tips kan heller ikke ansees som en del av arbeidsavtalen. Dermed står arbeidsgiverne fritt til å fordele tipsene mellom de ansatte, for eksempel servitører og kokker. Fordeling av tips ligger dermed innenfor bedriftsledelsens styringsrett.

Fellesforbundets førstesekretær Eli Ljunggren, tidligere leder av Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, har jobbet med tipssaken helt siden den oppsto for tre år siden.

Veldig skuffet

– Vi er veldig skuffet over Høyestrettens avgjørelse, men tar den selvfølgelig til etterretning, sier hun til magasinett. org kort tid etter at dommen ble kjent.

Hun og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet har hele tiden hevdet at tips fra gjestene er en opparbeidet rettighet og at det var servitørene som hadde eiendomsretten over tipsene. Høyesterett mente imidlertid noe annet.

På mandag skal Ljunggren gå gjennom dommen, sammen med LO-advokatene Håkon Angell og Einar Engh som førte saken for servitørene. Da vil hun også tenke gjennom konsekvensene dommen får for servitørene, sier hun til magasinett.org.

NB!

I går falt det avsagt en kjennelse i Danmark som sidestiller tips med lønn. Les mer her.

Warning
Annonse
Annonse