JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar selsaken til WTO

Regjeringen bringer EUs forbud mot omsetning av norske selprodukter inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

– Vi mener EUs omsetningsforbud er i strid med WTOs regelverk og ønsker at et tvisteløsningspanel i WTO skal foreta en uavhengig vurdering, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Norge har ført konsultasjoner med EU, men dette har ikke ført til noen minnelig løsning. Norske myndigheter anmodet mandag WTO om å nedsette et tvisteløsningspanel.

Canada er også blitt rammet av EUs forbud og ba i februar om en tilsvarende vurdering. En panelbehandling tar normalt rundt et år.

EUs selforordning trådte i kraft 20. august i fjor og stanser i praksis all norsk eksport av selprodukter til unionens medlemsland.

– For norske myndigheter handler denne saken om viktige prinsipper, som vår rett til å drive bærekraftig høsting av våre levende, marine ressurser, og til å kunne omsette produktene fra fangst og fiske, sier fiskeri– og kystminister Lisbeth Berg–Hansen.

I likhet med Canada mener Norge at selbestanden ikke er truet og at det dermed ikke er grunnlag for EUs forbud. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse